Wanneer alle inwoners van Nederland de ene helft van de week zouden kiezen voor duurzaam vlees en de andere helft voor plantaardig op het menu, wordt de milieubelasting verminderd met maar liefst tweederde.
Dat is één van de conclusie’s van onderzoek naar de milieueffecten van vlees en zuivel uitgevoerd door CE Delft in opdracht van stichting Natuur & Milieu. Het rapport werd afgelopen maandag gepresenteerd aan de kandidaat-Kamerleden van de grootste politieke partijen.
De consumptie van vlees, zuivel en eieren veroorzaakt in Nederland net zoveel schade als alle personenauto’s die er rijden, het gaat om een CO2-uitstoot van 10%. Ook veroorzaakt het problemen met ruimte, verzuring en biodiversiteit.
Flexitariër
Natuur & Milieu hoopt dan ook dat mensen kiezen voor duurzaam vlees en een aantal keer per week vlees vervangen door een alternatief en zo een flexitarisch eetpatroon aan houden. Dit heeft niet alleen positieve effecten voor natuur, milieu, maar ook voor de gezondheid. Minder vlees verlaagd het risico op hart- en vaatziekten. Wanneer men gemiddeld 25% minder vlees zou eten, scheelt dat 7.000 sterfgevallen per jaar, volgens de Gezondheidsraad.
Om flexitarisme te stimuleren kan de overheid maatregelen nemen zoals invoering van vleestaks bijvoorbeeld, ook het verplicht stellen van een groter assortiment vleesvervangers bij supermarkten is iets wat helpt.
Het complete rapport is hier te lezen.
Meer informatie op Flexitariër.nl.
Consumptie van dierlijke producten komt maatschappelijk meer en meer onder druk te staan, omdat het grote druk legt op natuur en milieu, langzaamaan begint het besef dat het anders moet en vooral ook kan te komen. Wie weet maakt flexitarisme de stap naar vegetarisme ook een eenvoudiger te nemen hobbel, dat zou immers nog meer winst betekenen.
Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?