Maandagavond rond 23.30 brak er brand uit in een Nederlands veetransport dat 92 kalveren naar Duitsland vervoerde. 9 kalveren hebben de vlammen niet overleefd.
Ondanks de verzengende hitte van de afgelopen dagen gaat vee nog gewoon op transport in het binnenland en naar het buitenland. Zo ook een transport dat maandagavond laat op weg was naar Duitsland en net bij Twente de grens overgestoken was, toen de 20-jarige chauffeur opmerkte dat er rook uit het bovenste deel van de veewagen kwam. Op de A31 ter hoogte van Linden en Wietmarschen heeft hij de wagen op de vluchtstrook gezet en is hij de brand gaan blussen met behulp van de drinkwatervoorraad van de kalveren. Een andere vrachtwagenchauffeur schoot te hulp en samen wisten zij het vuur te doven. Helaas hebben 9 kalveren het vuur met de dood moeten bekopen.
Oorzaak onbekend
Naar verluidt ging het om stro dat vlam had gevat, maar hoe de brand is ontstaan is vooralsnog onduidelijk. In totaal rukten 50 brandweerlieden met zes wagens uit na de melding. De brandweer heeft de 9 overleden kalveren geborgen. De overige 83 kalveren hebben naar alle waarschijnlijkheid hun tocht richting hun eindbestemming na het incident weer voortgezet.
Kalveren levend verbrand in veewagen nabij grens Denekamp | Dinkelland | https://t.co/cazQNHpMlz #veetransport https://t.co/TqMHueH2eY
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) June 25, 2019
Nederlandse export kalveren
Volgens Wageningen Economic Research is de Nederlandse kalversector met een aandeel van 31% de grootste producent van kalfsvlees in Europa, gevolgd door Frankrijk met 26%. Samen met België en Italië zijn deze landen verantwoordelijk voor 81% van de totale productie binnen Europa.
Stijging export na aanscherping regels dierenwelzijn
Begin 2018 meldde Boerderij dat er in 2017 42.652 kalveren vanuit Nederland geëxporteerd zijn, 13.000 meer dan twee jaar daarvoor, bleek uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
In 2016 daalde dat aantal door een tijdelijk exportverbod voor jonge kalveren vanwege ongeschikte drinkvoorzieningen in vrachtwagens. De transportsector heeft daar aanpassingen aan gedaan, waardoor de export in 2017 weer steeg.
Dierenwelzijn bij hoge temperaturen
Ook de NVWA reageert via hun website en sociale media op de vele vragen en meldingen die zij ontvangen over diertransporten en het welzijn van dieren tijdens hoge temperaturen. De organisatie meldt dat het welzijn van de dieren tijdens het transport niet mag worden aangetast, er beschutting moet zijn tegen de zon en er voldoende drinkwater aanwezig moet zijn. Dat de regels met betrekking tot voldoende drinkwater zijn aangescherpt heeft er in dit geval voor gezorgd dat de vrachtwagenchauffeur zelf de brand kon blussen en daarmee heeft voorkomen dat alle 92 kalveren zijn verbrand.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Rianne Kingma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Waarom wordt er toch zo enorm veel gesleept met al die dieren?
Waarom niet alles op één plek?
Er worden dieren vanuit Nederland naar allerlei landen geëxporteerd en zelfde dieren worden vanuit die landen in Nederland geïmporteerd.
Een fabriek doet toch ook alles in 1 hal achter elkaar.
Die gaat toch niet zijn machines allemaal op een verschillende locatie zetten zodat ze steeds alles ergens anders naar toe moeten transporteren.
Wie het begrijpt mag het zeggen.
Het zal wel weer iets met volkomen kromme regels te maken hebben zodat ze er uiteindelijk toch nog meer geld aan verdienen, ondanks alle transportkosten.