Bij een vleeskuikenbedrijf in het Friese Tjerkgaast is vogelgriep vastgesteld. Circa 87.000 kippen worden afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Gisteren sloeg de vogelgriep toe bij een hobbyhouder in de Overijsselse plaatsen Daarle en Vriezenveen. Daar werden 550 sierwatervogels en kippen vergast. Hoe lang kan dit nog zo doorgaan?

afgemaakt
Vogelgriep: 87.000 vleeskippen, 550 siervogels afgemaakt | Foto: publiek domein

Iedere week is er minimaal een melding van vogelgriep, meestal vaker, en vrijwel iedere keer lopen de aantallen afgemaakte vogels in de vele (tien)duizenden, tot zelfs dagen met ruim honderdduizend preventief doodgemaakte dieren. Dit ‘ruimen’ vindt plaats omdat het virus ingedamd moet worden, aangezien het vrijwel altijd om een hoog pathogene variant gaat. Die is zeer besmettelijk en dodelijk voor vogels. Ook andere dieren kunnen er ziek door worden.
.

Vossen gestorven door vogelgriepvirus in België

Aanpassen

Vaccinatie tegen vogelgriep is inmiddels een optie, maar dan ontstaat er een probleem met de export. Vlees van ingeënte kippen wordt niet overal toegelaten. Inkrimpen van de sector is dan de enige optie, want de huidige situatie is ook niet langer houdbaar. Er wordt steeds vaker gespeculeerd dat vogelgriep nooit meer weggaat Daarom zal de sector zich moeten aanpassen, wil er überhaupt nog toekomstperspectief zijn.

Op dit moment gebeurt dat nog niet om 3 redenen: geld, geld en geld. Een vierde is ‘voedselzekerheid’, maar gezien het grote percentage aan dierlijke producten bestemd voor de export kan daar best een hap uit, zonder dat iemand er in Nederland iets van merkt. Het argument dat er door de huidige veranderingen van inzicht ‘geen boeren overblijven’ is nergens op gestoeld. Er zullen altijd boeren zijn en blijven. Alleen de bedrijfsvorm zal moeten veranderen, om zich aan te passen aan de vereisten van de toekomst.
.

Vogelgriep, ziekte in een verziekte industrie

.
Inmiddels is duidelijk te zien dat de intensieve pluimveehouderij door vogelgriep niet langer houdbaar is als verdienmodel. Het bedrijfsrisico is dermate groot geworden dat het financieel erg onzeker is om kippenboer te zijn. En toch gaat alles nog steeds door op de oude voet, met her en der vervoersverboden, een ophokplicht waardoor je niet meer kan spreken van vrije uitloopkippen, enorme hoeveelheden preventief afgemaakte dieren, huilende boeren dat hun levenswerk op z’n reet ligt en bezorgde interviews of we er wat van gaan merken in de winkel. ‘Nee hoor, dat gaan we niet’, luidt steeds het antwoord. En dus haalt iedereen opgelucht adem en dut weer in.

Wie wordt uiteindelijk afgemaakt?

Vele miljoenen dieren zijn al afgemaakt om de vogelgriep in te dammen. Maar de vogelgriep laat zich niet indammen, zo blijkt. Vaccinatie is een optie, maar dat is financieel niet interessant vanwege de exportbeperkingen. Dan maar geld verkwisten door op de oude voet verder te gaan, met een grote kans dat je bedrijf ‘geruimd’ wordt, of stilligt door vervoersverboden? Met het risico dat er nog eens vele miljoenen dieren doorgedraaid worden? Dan speel je dus werkelijk met levens, door erop te gokken dat het jou niet overkomt. Maar het gaat hier om Russisch roulette: uiteindelijk kost het je toch de kop. En de kop van absurde aantallen levende en voelende wezens, als inzet van dit zieke spel.

Bronnen:

  • Rijksoverheid [1, 2]
  • Lees ook:
    .

Maand geen eenden en ganzen in zuidwesten Frankrijk

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur