Bijna een op de drie koala’s in New South Wales (NSW) is al slachtoffer geworden van de niet meer te blussen bosbranden in Australië. Naar schatting 8000 koala’s zijn er inmiddels om het leven gekomen en dat is 30 procent van de populatie in NSW. Deze trieste schattingen zijn vandaag bekendgemaakt door Sussan Leyde, de Australische minister van Milieu.
Het voortrazende vuur vernietigt het leefgebied van een icoon – en niet alleen dat van Australië. De bosbranden woeden in een gebied waar nog veel genetische verschillen bestaan tussen de onderlinge dieren, waardoor ze de hoop waren voor een gezonde toekomst van de soort. Maar de schade aangericht door de ontembare branden bedreigt de koalabeer inmiddels met uitsterven.
.
More than 8,000 koalas could have died in fires which have devastated parts of New South Wales. https://t.co/wQd8MRnifY
— SBS News (@SBSNews) 27 december 2019
8000 koala’s
De aantallen slachtoffer onder koala’s is een schatting. In het enorme NSW leven zo’n 15.000 tot 28.000 koala’s, het merendeel in de gebieden waar het vuur woedt. Zeker dertig procent van hun leefgebied is inmiddels door vuur verwoest en en daarmee naar verwachting hetzelfde percentage van de totale koalapopulatie, aldus minister Sussan Leyde:
“Het zou best nog meer kunnen zijn dan 30 procent van de totale populatie in die regio, want er is inmiddels meer dan 30 procent van hun habitat vernietigd.”
De bosbranden in de deelstaten New South Wales, Victoria en Zuid-Australië woeden al weken en bedreigen inmiddels de stad Sydney, waar de noodtoestand is afgekondigd. Tientallen mensen zouden inmiddels door het vuur zijn omgekomen. En hoewel de zomer nog maar net is begonnen worden er al recordtemperaturen gemeten van ruim boven de 40 graden Celsius. In New South Wales wordt het vuur door zo’n 2500 brandweermannen bevochten, maar het lijkt op een strijd tegen een onafwendbaar lot. Eind oktober kwamen de eerste alarmerende berichten binnen:
.
Icoon extra zichtbaar
Weinig dieren zien er zo vertederend uit als een koala. Dat maakt het beeld van een diersoort die door een gebeurtenis binnen een jaar met uitsterven wordt bedreigd extra zichtbaar. Uit de hele wereld stroomt geld binnen bij organisaties die de overlevende en geredde koala’s helpen, zoals bij het Port Macquarie Koala Hospital. Sue Ashton is directeur van het koalaziekenhuis en zij noemde al eerder het verlies van de kolonie een tragedie:
“Het mooie van deze specifieke populatie is dat die zo genetisch divers is dat het van nationale betekenis is. (…) Dus een groot deel van die populatie verliezen is zeer verwoestend.”
De regering heeft 6 miljoen Australische dollar (3,7 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor de aanleg van koala-corridors en om gehospitaliseerde koala’s na genezing weer uit te zetten in hun leefgebied, of wat daarvan over is. De werkelijke gevolgen van de bosbranden zullen pas zichtbaar zijn als het vuur is geblust, aldus minister Sussan Leyde. De vraag is dan of 3,7 miljoen euro voldoende is om een soort van de ondergang te redden. Of van de volop plaatsvindende klimaatverandering, waarvan Australië inmiddels de vreselijke gevolgen ervaart, maar hiervoor nog onvoldoende verantwoordelijkheid wil nemen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel