De Britse regering zet een eerste stap in de richting van het verbod op de verkoop van echt dierenbont in Groot-Brittannië. Volgens activisten worden hierdoor elk jaar miljoenen dieren van een lijdensweg gespaard.
Oproep tot bewijs
Terwijl de Britse regering een mogelijk verbod op de verkoop van bont in heel Groot-Brittannië overweegt, worden de Britten gevraagd hun mening hierover te geven. Het Britse ministerie van Milieubeheer, Voedselvoorziening en Plattelandsaken (Defra) heeft een oproep gedaan om bewijsmateriaal ter ondersteuning van de strengere dierenwelzijnsnormen te verzamelen. De sociale en economische gevolgen van de verkoop van bont zullen onderzocht worden, zowel in Groot-Brittannië als in het buitenland. De ministers moedigen bedrijven en het publiek aan om hun mening over de bonthandel te geven. Afhankelijk van de feedback die wordt ontvangen, zou het land een totaalverbod op de verkoop van bont kunnen invoeren.
Dierenwelzijn
In 2000 waren de regeringen van Engeland en Wales de eerste in Europa die de pelsdierfokkerij verboden – twee jaar later volgden die van Schotland en Noord-Ierland. Daarnaast voerden ze strenge regels in voor de invoer van huiden en bontproducten afkomstig van zeehonden, huiskatten en -honden. De verkoop van andere bontsoorten is echter nog steeds legaal. George Eustice, minister van Milieu, zegt dat Groot-Brittannië al enkele van de hoogste dierenwelzijnsnormen ter wereld heeft en nu kan het land – als onafhankelijke natie – de dierenwelzijnswetten opnieuw bekijken, waaronder de invoer van bont. Er hoeft geen rekening meer gehouden te worden met de regels van de Europese interne markt. De gegevens, standpunten en casestudies die verzameld worden dankzij de ‘oproep tot bewijs’ zullen betere inzichten geven en gebruikt worden om het toekomstige regeringsbeleid op dit gebied te onderbouwen. De oproep betreft alleen de commerciële handel in bont.
Very pleased to see the Government this week launched a Call For Evidence on UK fur ban . One step closer to a Fur Free Britain. @HSIUKorg
#FurFreeBritain https://t.co/uF51fWc5Tb… pic.twitter.com/JLaI08AZcP
— Nicholas Taylor (@NickTaylorLLB) June 2, 2021
Opiniepeilingen
De dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International/UK (HSI) juicht de oproep van de regering toe en moedigt het Britse publiek aan om gebruik te maken van deze gelegenheid om hun stem te laten horen. In een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd door HSI bleek dat 72 procent van het Britse publiek een verbod op invoer en verkoop van bont steunt. Uit een Yonder opiniepeiling in 2021 bleek dat de grootste steun uit Wales kwam, waar 82 procent van de mensen voor een verbod stemde en slechts 6 procent tegen stemde.
Part of our evidence to @DefraGovUK to show public support for a #FurFreeBritain: NEW @yonderconsult (formerly @PopulusPolls) poll showing 72% support for fur import and sales ban, including majority 'strongly support' https://t.co/ntdhgaQfrm pic.twitter.com/tkxtCKPQGv
— Humane Society International/UK (@HSIUKorg) June 1, 2021
Bontvrij
Vele grote modeontwerpers zoals Gucci, Calvin Klein, Giorgio Armani en Ralph Lauren zijn al gestopt met het gebruiken van bont. Ook het bekende merk Valentino kondigde kortgeleden aan geen bont meer te gebruiken.
Claire Bass, uitvoerend directeur van Human Society International/UK, zegt:
“Als de verkoop stopt, stopt ook het lijden, en we hopen dat deze oproep tot het indienen van bewijzen de regering alles zal geven wat ze nodig heeft om vol vertrouwen verder te gaan met een verbod.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?