Bijna driekwart van de Friese koeien staat in een wei zonder schaduw, blijkt uit een steekproef van Wakker Dier in die provincie. De dieren stonden op zonnige warme dagen onbeschermd in de brandende zon, terwijl beschutting tegen zon en extreem weer bij wet verplicht is.
Wakker Dier nam een steekproef in Friesland, de provincie met het meeste melkvee en het grootst aantal koeien in de wei. Op drie zonnige hittestressdagen werden bijna 5.400 koeien geteld in 146 weilanden verspreid over de provincie. 71 procent van de koeien kreeg geen schaduw, bij nog eens 23 procent was er een beetje schaduw maar te weinig voor alle koeien. Slechts zes procent kreeg voldoende schaduw, dit waren vooral kleine groepjes koeien. Anne Hilhorst van Wakker Dier:
“Veel te veel dieren worden aan hun lot overgelaten. Plant bomen! Bescherm je dieren tegen hitteleed.”
Hitteleed
Wakker Dier verwacht ook in andere provincies veel hitteleed. Hilhorst:
“Overal waar je komt, zie je dieren in kale weilanden. We krijgen veel foto’s en meldingen binnen van verontruste mensen, door heel Nederland. Weides zonder schaduw zijn meer regel dan uitzondering.”
Melkkoeien krijgen al vanaf 22 graden last van hitte. Dit komt onder andere door de melkproductie: het fermenteren van gras in hun maag zorgt voor veel extra warmte. Naast de fysieke stress op het moment zelf, leidt hitteleed op termijn tot meer gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen aan de uier of klauwen (voeten).
Minister Staghouwer presenteerde afgelopen april een weinig toevoegend hitteplan. Grote problemen als gebrek aan schaduw in de wei, transport bij hoge temperaturen en hoogoplopende temperaturen in dichte stallen worden niet of nauwelijks aangepakt. Wakker Dier is daarom een petitie gestart voor een goed hitteplan, die inmiddels door 50.000 mensen getekend is.
Gebrek aan schaduw melden
Volgens de wet moeten dieren worden beschermd tegen hitte. In de wei horen dieren in ieder geval schaduw en water te krijgen. Met een rechtszaak vroeg Wakker Dier twee jaar geleden de overheid om hierop te gaan handhaven. Sindsdien heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het eerst concreet gemaakt dat dieren inderdaad recht hebben op schaduw, al wordt er nog weinig op gehandhaafd. Wakker Dier adviseert mensen daarom om altijd een melding te doen bij de NVWA* als ze dieren zien in de brandende zon. Hilhorst:
“Het is aan de NVWA of ze de melding oppakken en de wet gaan handhaven. Maar door het leed te melden zetten we druk én komt de omvang van het leed helder in beeld. Hopelijk leidt die druk eindelijk tot meer actie van de overheid!”
Bron:
* Toevoeging door de redactie van AnimalsToday: Melding van dieren in de zon bij de NVWA is een goede manier om druk te zetten, maar de NVWA kennende is het bij (serieuze) noodgevallen ook zaak om altijd 114 te bellen en/of de dierenambulance. Als een dier hittestress heeft gaat directe noodhulp boven alles. Probeer dus zo snel mogelijk een einde te maken aan de situatie. Spreek de eigenaar er netjes op aan en laat je niet van de wijs brengen door eventuele boze reacties. Je staat in je recht en het is bij wet verplicht om een dier in nood te helpen. Bovendien: wanneer e.e.a. veroorzaakt is door nalatigheid van de veehouder is het mede daardoor een zaak voor de (dieren)politie.
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl