Twee vrachtwagens met 69 zwangere koeien uit Duitsland stonden bijna een maand vast bij de Turkse grens. De koeien waren sterk vermagerd, en twee koeien en een kalf stierven in de vrachtwagens. De situatie tijdens het wachten was verschrikkelijk.
De vrachtwagens, geladen met 69 zwangere koeien, waren de grens met Turkije overgestoken maar het duurde veel te lang voordat zij hier doorheen konden. De reden hiervoor is dat Brandenburg, de plek waar de koeien vandaan komen, werd uitgeroepen tot een gebied waar de blauwtongziekte heerst. Dit gebeurde nadat de dieren al waren vertrokken.
Niet verder ondanks test
Vervolgens werden de dieren getest voor de ziekte en het resultaat was goed: negatief. Hierdoor zou je denken dat de levende dieren weer verder getransporteerd werden. Maar zelfs ondanks een negatieve test, heeft een fout in de database van het Europese diertransportsysteem TRACES ervoor gezorgd dat de trucks niet verder mochten reizen. Ze mochten daarnaast ook niet terugkeren naar Duitsland.
69 zwangere koeien
Door dit foutje hebben deze 69 zwangere koeien een verschrikking moeten doorstaan. Rapporten beschrijven dat de koeien tot hun enkels in hun eigen afval stonden, niet konden liggen door overbezetting en zichtbaar verzwakt waren. De Duitse dierenwelzijnsorganisatie Animal Welfare Foundation (AWF) omschreef het lijden als onvoorstelbaar.
Er werd ook een kalf geboren onder deze benauwde en smerige omstandigheden, maar het kleine rund stierf kort daarna. Zonder toegang tot diergeneeskundige zorg kon zijn uitgemergelde moeder hem niet voeden.
Een veel voorkomende situatie
Turkije is een belangrijke importeur van levende koeien uit de EU. Op de grens van Bulgarije heerst vooral een groot probleem. Koeien kunnen hier vertraging oplopen door veterinaire controles of documentatieproblemen. Hierdoor stranden de dieren vaak in slechte omstandigheden zonder de juiste verzorging.
Dit dramatische transport met hoog drachtige koeien is dan ook geen incident, zo vertelt Margreet Steendijk van Eyes On Animals:
“In de 12 jaar dat wij aan deze grens werken hebben wij zeer veel veetransporten gezien die vast kwamen te zitten. Er hoeft maar één oormerk of formulier niet te kloppen en ze worden aan de grens in trucks vastgehouden. Dagenlang, soms zelfs weken! Het kunnen zowel ‘slachtdieren’ als hoogzwangere dieren zijn. Dat is één van de redenen waarom wij zeer tegen het transport van levende dieren zijn. Het leed ligt altijd op de loer.”
Helaas voor deze (en vele andere) dieren stopte dat leed pas bij hun dood. “De koeien zijn naar een slachthuis bij de grens gebracht en daar uitgeladen. Zo komt er een einde aan het onnodig martelen van de dieren”, zo laat Animal Welfare Foundation weten.
Dierenwelzijnsorganisatie Animals’ Angels e.V. meldt op X dat de dieren op 15 oktober onverdoofd zijn geslacht. De laatste koe heeft het team ‘Hope’ genoemd, een symbool van de strijd tegen dit leed.
Bron:
- The Animal Reader
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Ooo.
En dit mag en kan allemaal?
En niemand die hier verantwoordelijk voor gehouden kan worden?
En niemand die zich hierover eens flink achter de oren krabt?
Ooo.
Lodewijk geld doneren vraagt iedereen . Je weet niet waar het terug komt. Vraag is: waarom leert de mensheid niets over het welzijn van dieren. En vooral wie kunnen we aanwijzen. Niemand dus want er staat geen naam bij. Ga zelf eens in zo’n boot zitten enzo.