In Cambodja zijn 60 Siamese krokodillen uit het ei gekropen, van 106 eieren in totaal. Het gaat om eieren van afzonderlijke nesten. Natuurbeschermers vonden de eieren afgelopen mei in het Cardamom National Park, in het westen van Cambodja. Ze noemen het de grootste ontdekking van de afgelopen 20 jaar. Dit geeft nieuwe hoop voor het voortbestaan van ’s werelds zeldzaamste krokodillensoort in het wild.

Siamese krokodillen
Siamese krokodillen op farm in Vietnam | Foto: RThiele via Wikipedia CC BY-SA 4.0

Een netwerk van verschillende organisaties probeert de soort te beschermen. Zo zijn er fok- en herintroductieprogramma’s in gevangenschap en wordt er in dorpen gecontroleerd dat de nesten en het leefgebied veilig blijven. De natuurbeschermingsgroep Fauna & Flora International heeft sinds 2012 een kweekprogramma in gevangenschap. Zij hebben met succes 196 krokodillen uitgezet in het wild. Landendirecteur van Fauna & Flora Cambodja programma zegt:

“Al meer dan tien jaar is Fauna & Flora, samen met onze toegewijde partners, standvastig in onze missie om de Siamese krokodillenpopulaties in Cambodja te versterken. Dit houdt niet alleen in dat we ze in gevangenschap fokken, maar ook dat we ervoor zorgen dat ze een geschikte habitat hebben om in te worden vrijgelaten. De recente ontdekking van wilde nesten benadrukt het vitale belang van de bescherming van dit gebied. Met naar schatting slechts een paar honderd individuen in het wild, is het uitbroeden van 60 nieuwe krokodillen een enorme stimulans. In een tijd waarin de biodiversiteit van wetlands in de hele regio snel afneemt, benadrukt dit het vermogen voor natuurlijk herstel door aanhoudende gezamenlijke inspanningen voor natuurbehoud.”

.

jonge krokodillen
Foto: publiek domein

Hoop op herstel

In mei werd de broedplaats met 106 eieren gevonden in een gebied waar de krokodillen niet waren vrijgelaten, wat zou kunnen betekenen dat de dieren zich verspreiden en op eigen kracht voortplanten. De ministeries van Landbouw en Milieu en de natuurbeschermingsgroep Fauna & Flora zeggen in een gezamenlijke verklaring:

“Deze ontdekking geeft aan dat het gebied een belangrijke habitat is voor wilde krokodillen en biedt hoop voor het herstel van de soort. Het gebied en de jonge reptielen staan onder bescherming van de rangers van het Cardamom National Park Wildlife Sanctuary.”

.

krokodillenoog
Foto: publiek domein

Siamese krokodil ernstig bedreigde diersoort

De Siamese krokodil leefde vroeger wijdverspreid in heel Zuidoost-Azië en is nu verdwenen uit 99 procent van zijn vroegere verspreidingsgebied. De soort staat op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). In de jaren negentig was deze krokodil bijna uitgestorven. Stroperij, vernietiging van habitats en kruising met andere krokodillensoorten waren de belangrijkste redenen voor het verdwijnen van de soort.

staart krokodil
Foto: publiek domein

Men dacht dat de Siamese krokodil in het wild was uitgestorven, totdat hij in 2000 werd herontdekt. In 2017 vonden onderzoekers zes eieren in het district Sre Ambel in de provincie Koh Kong. In 2021 werden acht jongen gevonden door natuurbeschermers in een rivier in het Srepok wildreservaat. Deze ontdekkingen waren hoopvol voor het overleven van de soort. Volgens schattingen zouden er nu slechts 1000 Siamese krokodillen in het wild leven, waarvan meer dan 300 in Cambodja. De Cambodjaanse minister van Milieu, Eang Sophalleth:

“De Siamese krokodillen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. De ontdekking van de nesten waarin met succes 60 eieren zijn uitgebroed, geeft aan dat het Cardamom National Park een veilige en geschikte habitat is voor deze soort. Cambodja is er trots op dat het een van de zeldzaamste soorten ter wereld heeft. We zullen ons blijven inspannen om de biodiversiteit te behouden voor ons land en de volgende generaties.”

Vernoemd naar Siam

De Siamese krokodil (Crocodylus siamensis) is vernoemd naar Siam, een oude naam voor Thailand, deel van het verspreidingsgebied van de soort. Andere landen waar de soort van oorsprong heeft geleefd zijn Cambodja, Laos, Maleisië, Brunei, Vietnam, Myanmar en Indonesië. De dieren leven vooral in zoet- en zoutwatermoerassen, beboste moerassen, meren, vennen en veengebieden. De lengte van het dier is gemiddeld, de meeste dieren blijven onder de drie meter, maar sommige grotere mannetjes kunnen vier meter worden. Er is nog weinig bekend over deze krokodillensoort.

Bronnen:

Celebrity-designer gaat de cel in voor smokkel krokodillenleer

©AnimalsToday.nl Jane Sauer