Meer dan 60.000 koala’s zijn getroffen door de Australische branden, ook wel de bosbranden van de black summer (zwarte zomer) genoemd. Naast de buideldieren ondervonden 143 miljoen andere zoogdieren, 2,46 miljard reptielen, 181 miljoen vogels en zeker 51 miljoen kikkers de effecten van de bosbranden.
Branden zijn een jaarlijks verschijnsel in veel gebieden van Australië. De branden van 2019 en 2020 waren echter ongekend lang, uitgebreid en ernstig waarbij een gebied van bijna 19 miljoen hectare in het zuiden en oosten van het land werd verwoest. Dat dit een van de heftigste natuurbranden van de afgelopen decennia is, komt door de droogte- en hitterecords in de afgelopen jaren. De gevolgen voor de Australische dieren zijn groot.
Overleven bij een natuurbrand
Bij een natuurbrand zijn sommige dieren beter aangepast om te overleven dan andere. Ze kunnen wegvluchten/wegvliegen en tijdelijk in andere gebieden overleven of ze kunnen schuilen in toevluchtsoorden. Dit is echter geen garantie op overleving. Na de branden moeten ze uiteindelijk, onder druk van concurrentie en met het risico op predatie door roofdieren, overleven met weinig middelen.
More than 60,000 koalas were killed, injured or displaced in Australian bushfires last summer, the @WWF has estimated, in what it called a deeply disturbing number for a species already in trouble.
More on this story: https://t.co/Csrzdo14wK pic.twitter.com/zC3l11JjRP
— CTV National News (@CTVNationalNews) December 8, 2020
Koala heeft het zwaar
De koala is voor habitat en voedsel afhankelijk van Eucalyptusbomen, een geslacht uit de mirtefamilie. Koala’s werden door landontginning voor onder meer landbouw en mijnbouw al bedreigd in Queensland en New South Wales (NSW). Verder heeft klimaatverandering ook desastreuze gevolgen voor de koala. En nu is dit iconische buideldier zwaar getroffen door de natuurbranden.
Koala’s zijn langzamer in vergelijking met andere dieren waardoor ze minder snel kunnen vluchten van een brand. Ze worden geconfronteerd met het inademen van schadelijke lucht, hittestress, uitdroging, voedseltekorten en het verlies van leefgebied. Ze zijn hierdoor een makkelijker doelwit voor andere roofdieren. De bosbranden troffen uiteindelijk meer dan 41.000 koala’s op Kangaroo Island (een eiland ten zuiden van de staat Zuid-Australië), meer dan 11.000 in Victoria, bijna 8.000 in NSW, en bijna 900 in Queensland.
WWF-Australië: Koalas Forever
Het World Wide Fund For Nature Australia (WWF-Australië) geeft aan dat het zeer heftig is dat zo’n groot aantal koala’s is overleden, gewond is geraakt of is ontheemd. Maar er is nog hoop. Australiërs willen graag hun natie herbouwen op een manier die de dieren koestert en beschermt. WWF-Australië lanceerde daarom Koalas Forever– een gedurfd project om het aantal koala’s in het oosten van Australië te verdubbelen in 2050. Dit in samenwerking met landeigenaren om een nieuwe habitat voor de dieren te creëren. Men kan denken aan het bouwen en verbeteren van wildlife- en koalaklinieken, het herstellen van leefgebieden en het planten van meer bomen door zaden te verspreiden via drones.
Goeiemorgen! Na bekendmaking dramatische cijfers startte @WWF_Australia met een 'Koalas Forever'-plan:
☑️Zaadverspreiding via drones om bomen te planten
☑️oprichting fonds dat landeigenaars aanmoedigt om veilige leefgebieden voor koala”s te voorzien.https://t.co/PzUkRKagDv— WWF-België (@WWF_Belgie) December 7, 2020
Het door WWF-Australië opgezette Koalas Forever is een onderdeel van het Regenerate Australië-plan, het grootste en meest innovatieve wildlife- en landschapsregeneratieprogramma in de geschiedenis van Australië.
Doneren kan via de website van WWF-Australië.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo