Er is veel bezorgdheid geuit over de uitrusting die wordt gebruikt voor de paardensport bij de Olympische spelen in Rio de Janeiro dit jaar. Volgens wetenschappers veroorzaken de neusbanden en de teugels onnodige pijn en stress bij de paarden.
Eerder schreef PiepVandaag al over het verbod op slofteugels in dressuur, omdat met deze teugels het paard zijn hoofd niet meer omhoog kon gooien en dus gedwongen was zijn hoofd laag te houden.
Een onderzoek van de Universiteit van Sydney’s faculteit der diergeneeskunde laat zien dat het gebruik van beperkende neusbanden, vooral gebruikt bij dressuur, de kaken van een paard bij elkaar houden, waardoor het paard niet kan geeuwen, zijn tong niet kan bewegen en zelfs niet kan slikken.
Volgens dierenarts en professor Paul McGreevy is het voor het eerst dat onderzoek laat zien dat een veelvoorkomend gebruik en veelgebruikte uitrusting een stressreactie veroorzaakt bij paarden. Ook belangrijk om te vermelden is dat deze effecten zijn gemeten bij paarden zonder rijders en zonder spanning op de teugels. Dit kan betekenen dat dit slechts de top van de ijsberg is.
De neusband is een leren band die om de kaken van het paard zit. Deze kan door de ruiter worden aangetrokken. Hoe strakker de band zit, hoe meer contact er is tussen het metalen bit en de mond van het paard, wat de ruiter meer controle over het paard geeft.
Stress en schade
De stressreactie is gemeten aan de hand van de oogtemperatuur en de hartslag van het paard terwijl de neusband werd aangetrokken. In sommige gevallen ging de harstslag van 34 slagen per minuut naar 100 slagen per minuut nadat de neusband werd aangetrokken.
Volgens Kate Fenner, hoofdauteur van het onderzoek, is dit een veelzeggend resultaat:
“Het was heel alarmerend om te zien hoe hoog de hartslagen waren. De analyse van de temperatuur en hartslag van de paarden is cruciaal voor het onderzoek. Alles uit de analyse wees erop dat het paard fysiologisch gestrest was. Echter door enkel naar het paard te kijken was alleen te zien dat het paard minder kauwde.”
Volgens professor McGreevy komt dit doordat een strakke neusband voorkomt dat het paard kan gapen, zijn mond kan openen of zijn tong kan bewegen, tekenen dat een paard gestrest is en dat het paard te agressief wordt bereden:
“Door het gebruiken van een strakke neusband schakel je dus alle lelijke gedragingen en uitingen van verzet uit die je boetes kunnen opleveren in de dressuur en krijg je meer aandacht van het paard. Om boetes te voorkomen maken veel ruiters gebruik van deze strakke neusbanden en nemen daarmee de stem van het paard weg.”
Onder de huidige wedstrijdregels is het toegestaan om de neusband te gebruiken, ook als deze pijn of ongemak veroorzaakt. Een probleem dat volgens de onderzoekers ontstaat in combinatie met een dubbele bit.
Op Olympisch niveau moet elk dressuurpaard met een dubbele bit rijden, wat betekent dat er twee bitten in de mond van het paard zitten. Een daarvan dient als een hefboom die een metalen ketting onder de kin aantrekt. McGreevy:
“We hebben ontdekt dat wanneer je de neusband aantrekt, de bits worden samengedrukt en de tong klem komt te zitten.”
Daarnaast is er wel bewijs dat strakke neusbanden schade aanbrengen aan de binnenkant van de mond, doordat het tandvlees en de tong tegen de scherpe tanden worden aangedrukt.
RSPCA roept op tot een geheel verbod op de neusbanden
De studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in de prestigieuze Public Library of Science, heeft ertoe geleid dat meer dan 30 dierenbeschermings organisaties wereldwijd oproepen tot een verplichte test bij paardensport competities om ervoor te zorgen dat de banden niet te strak zitten.
De studie laat duidelijk zien dat het gebruik van de strakke neusband voor pijn en stress zorgt bij de paarden tijdens trainingen en wedstrijden, aldus Bidda Jones van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA). Het lijkt er echter op dat het gebruik van de neusband in opkomst is en er wordt niets aan gedaan om het gebruik te voorkomen.
De RSPCA roept daarom op tot een verbod op de neusband op grond van de wreedheid van het voorwerp. De regels van de paardensport moeten worden aangepast voordat nog meer paarden gedwongen deze pijnlijke praktijk moeten doorstaan. Het negeren van het natuurlijk gedrag van paarden in de naam van de sport is volgens McGreevy ook moeilijk ethisch te verdedigen.
Judy Fasher van Equestrian Australia zegt dat de paarden altijd van tevoren worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles goed zit en ze geen pijn wordt gedaan. Equestrian Australia heeft verder weinig moeite gedaan om de RSPCA hiervan te overtuigen. Jones:
“Paarden zouden niet moeten lijden voor de sport, dus het is duidelijk dat de neusbanden moeten verdwijnen uit de paardensport.”
Bron ©PiepVandaag.nl Laura Polderman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Geld..geld…geld..