Op een geheime basis in het Britse Porton Down zijn door het wetenschappelijk en technisch laboratorium van het Britse ministerie van Defensie tussen 2010 en 2017 48.400 proefdieren om het leven gekomen bij het uitvoeren van medische experimenten, waaronder het opblazen van varkens met bommen en het vergassen van apen met biochemische wapens.

militaire experimenten
Britse Ministerie van Defensie doodt bijna 50.000 dieren voor militaire experimenten | Foto: Pixabay

De dieren die het ministerie voor experimenten heeft gebruikt hebben extreem geleden. Varkens werden met explosieven om het leven gebracht om te onderzoeken hoe militaire troepen hun lichaam beter kunnen beschermen tegen bommen. Sommige varkens werden ingepakt met beschermingsmateriaal voordat de bommen af gingen. Naderhand konden de onderzoekers nagaan waar de dieren gewond waren geraakt en waar niet om zo het beschermingsmateriaal voor de militairen te verbeteren.

Mosterdgas

Apen zijn vergast met mosterdgas. Niet alleen is dit zeer pijnlijk voor de longen, het gas zorgt ook voor blaren op de huid. Het gas heeft voor alle apen een afschuwelijke dood tot gevolg gehad. Andere apen werden met antrax (miltvuur) geïnjecteerd om het niveau van pijn te onderzoeken en vast te stellen binnen welke tijd de dieren kwamen te overlijden.

Jessamy Korotoga van Animal Aid is verbolgen over de experimenten:

“Dieren lijden en overlijden bij zo veel verschillende dierproeven, maar er kleeft iets bijzonder duisters en verontrustend aan oorlogvoeringsexperimenten.

Om levende dieren opzettelijk bloot te stellen aan ontploffingen en biologische wapens die bekend zijn en zelfs ontwikkeld zijn om extreem leed en de dood te veroorzaken, is moreel gewetenloos.”

Het ministerie verdedigt deze afgrijselijke praktijken door te stellen dat de experimenten medisch personeel helpt bij het redden van gewond geraakte Britse militairen. Het ministerie is voornemens om het aantal experimenten terug te dringen. Laten we voor de dieren hopen dat deze experimenten zo snel mogelijk tot het verleden behoren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat