En het eind is nog niet in zicht. De mens is namelijk hard bezig een zesde uitstervingsgolf op aarde te bewerkstelligen. Deze schokkende conclusie komt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Stanford.

uitgestorven
Uitgestorven: de gouden pad is sinds 1989 niet meer waargenomen | Foto: Wikipedia

Het natuurlijke uitstervingstempo van gewervelde dieren lag volgens berekeningen van de onderzoekers op een gemiddelde van twee uitstervingen per 100.000 soorten per eeuw. In de twintigste eeuw lag het uitstervingstempo 114 keer zo hoog, met als triest resultaat dat inmiddels al 447 gewervelde diersoorten niet meer bestaan.

Onzekere toekomst
De meningen over de conclusies van het nieuwe onderzoek zijn verdeeld. Er zijn wetenschappers die menen dat er (nog) geen sprake is van een nieuwe massa-uitsterving. Volgens hen moet de snelheid waarmee dieren uitsterven nog enkele eeuwen aanhouden voordat er evenveel soorten verdwenen zijn als tijdens eerdere massa-extincties. De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens dat het niet wijs is om daarop te wachten.

Afwenden van een dramatische achteruitgang van de biodiversiteit en het daaropvolgende verlies van belangrijke schakels uit ecosystemen is nog steeds mogelijk door intensievere pogingen tot instandhouding van de bedreigde soorten. Paul Ehrlich, de hoofdonderzoeker van het nieuwe onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Sciences Magazine, is er echter zeker van, zo laat hij weten op de nieuwssite van de Universiteit van Stanford:

“Deze studie laat zonder enige twijfel zien dat we afstevenen op een zesde grote massa-extinctie.”

In onderstaande video doet Ehrlich een oproep om actie te ondernemen voordat het te laat is:

Bron ©PiepVandaag Lydia Zittema