Rond 270 grienden strandden maandag op een zandbank in Macquarie Harbour aan de westkust van Tasmanië en vandaag zijn er nog eens 200 dieren gevonden, op zo’n tien kilometer afstand. Deze tweede groep lijkt in zijn geheel te zijn overleden, zo wordt gemeld. Met de trieste vondst vandaag is het de grootste stranding van walvissen in de Tasmaanse geschiedenis.

470 grienden gestrand bij Tasmanië
Al 470 grienden gestrand bij Tasmanië, 380 overleden | Foto: screenshot video CBC News: The National/YouTube

Vrijwilligers proberen wat ze kunnen om de nog levende gestrande grienden te redden, maar volgens de Australische omroep ABC zijn er in totaal al 380 dieren overleden. De grienden liggen in ondiep water en kunnen tot wel drieduizend kilo wegen. Het weer en tij moeten meehelpen om de reddingsactie succesvol te laten verlopen, maar gevreesd wordt dat er nog meer slachtoffers gaan vallen. Het water is koud en dat maakt het voor de reddingswerkers ook extra moeilijk.

470 grienden gestrand bij Tasmanië
Redding van gestrande grienden bij Tasmanië | Foto: screenshot video ABC News/YouTube

Waarom de grienden zijn gestrand is tot nu toe niet bekend. Het vermoeden wordt geuit dat de tweede groep tegelijk strandde met de eerste, maar dat ze tot nu toe niet opgemerkt waren, mogelijk door het tij. De aangespoelde dieren werden gezien vanuit de lucht en reddingswerkers meenden aanvankelijk nog dat ze te helpen waren. Maar inmiddels wordt gemeld ze zijn overleden.

470 grienden gestrand bij Tasmanië
Reddingsactie gaat door | Foto: screenshot video CBC News: The National/YouTube

ABC News zag gisteren ook een lichtpunt in deze tragedie, want 25 van de nu totaal 470 walvissen waren tot dan toe gered, aldus de omroep:
.

.

Omdat er een kilometer of 10 tussen de eerste vindplaats en de tweede ligt is er in de omgeving gezocht naar mogelijke oorzaken van de massastranding. Er is inmiddels veel meer bekend over verstoringen van de onderlinge communicatie, waarbij ‘herrie’ onderwater een belangrijke veroorzaker is. Ook sonar van marine en zeeschepen blijkt een belangrijke factor te zijn, waardoor walvissen schrikken en te snel naar het oppervlak zwemmen. Een Australische wildlife wetenschapper, Vanessa Pirotta, noemt ook ‘nieuwsgierigheid’ als optie, maar dat is niet wetenschappelijk aangetoond.
.

Sonar is het antwoord op de vraag waarom walvissen stranden

.
Omdat walvisachtigen zelf met geluiden communiceren en navigeren zijn ze op hun gehoor gericht en verstoring daarvan werkt desoriënterend. Deze geluidsoverlast wordt door mensen veroorzaakt via scheepvaartmotoren, sonar, industriële en militaire activiteiten.
.

Minder walvissen door seismische exploraties in Argentijnse Zee

.
Er kunnen ook natuurlijke oorzaken zijn, zoals een zeebeving of een orkaan, waardoor de dieren vluchten of een andere route kiezen en in onbekend, ondiep water terechtkomen.

470 grienden gestrand bij Tasmanië
September 2020: 470 grienden gestrand bij Tasmanië | Foto: screenshot video CBC News: The National/YouTube

Zolang er in Macquarie Harbour walvissen in leven zijn zal getracht worden ze naar dieper water te brengen, maar er wordt helaas ook al gesproken over euthanasie van bepaalde dieren. Onderstaande reportage van ABC News is van vandaag, 23 september:
.

.
Bronnen:

Het oorsmeer van walvissen onthult stress

.
©AnimalsToday.nl BVR