Botten, hoofden en huid van ongeveer veertig dode, uiteengereten paarden zijn gevonden in een afgelegen gebied in de provincie San Juan in het noorden van Argentinië. Niemand heeft iets gezien en er zijn geen meldingen gedaan van vermiste paarden.
In het politierapport staat dat er ongeveer 44 paardenhoofden zijn gevonden, naast ribben en benen waar zelfs nog hoefijzers aan zaten. Bij de stoffelijke resten van de dieren zijn geen ingewanden aangetroffen. Dit zou erop wijzen dat de paarden voor commercieel gebruik en consumptie zijn gedood. De resten zouden pas later zijn gedumpt in een onbewoonbaar gebied met veel struiken in de buurt van het dorpje ´Nueve de julio´. Het dichtstbijzijnde huis staat op een km afstand van de vindplaats. Waarschijnlijk heeft de persoon die achter deze afschuwelijke daad zit, een alternatieve route genomen en ´s nachts gehandeld. Dit maakt het voor de politie lastig te achterhalen wie de verantwoordelijke is.
Illegale handel
De wetenschappelijke politie vermoedt dat de paarden op verschillende dagen zijn gedumpt. Sommige overblijfselen waren oud, andere waren van recent gedode dieren. De meeste uiteengereten dieren waren paarden, maar er zijn ook resten van runderen gevonden.
Aangezien er in het gebied geen meldingen zijn gedaan van vermissingen, vermoedt de politie dat het om illegale handel in paardenvlees gaat. Het onderzoek loopt nog.
Export naar Europa
De paardenvleesindustrie in Argentinië is niet alleen gericht op lokaal gebruik, maar richt zich met name op de exporthandel naar Europa, onder andere naar Nederland. Volgens woordvoerders van organisaties die zich inzetten voor dierenrechten, schuilt achter de handel van paardenvlees een wereld van dierenroof, -mishandeling en fraude. In de slachthuizen in Argentinië zijn gewonde, lijdende en stervende paarden aangetroffen.
Nog altijd Zuid-Amerikaans paardenleed voor Nederlandse snacks
De handel kwam in opspraak, toen in 2017 twee NGO´s bekendmaakten dat er sprake was van een wrede handel in de verkoop van merriebloed aan Frankrijk.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools