Op de Filipijnen is afgelopen zaterdag een jonge dolfijn van Cuvier aangespoeld met 40 kg plastic in zijn maag. Volgens onderzoekers van het D’Bone Collector Museum kon de maag van het dier de grote hoeveelheid plastic niet aan. 

plastic
40 kg plastic in maag jonge dolfijn van Cuvier | Foto: Facebookpagina D’ Bone Collector Museum Inc.

Geschokt

De dolfijn van Cuvier (Ziphius cavirostris), is een walvisachtige uit de familie van de spitssnuitdolfijnenDe autopsie van het dier werd uitgevoerd door marine biologen en vrijwilligers van de D’Bone Collector Museum in Davao City, Mindanao eiland – de Filipijnen. Zij waren geschokt toen ze er achter kwamen waardoor de jonge dolfijn van Cuvier was overleden; 40 kg aan plastic tassen in de maag van het dier – waaronder 16 rijstzakken en meerdere boodschappentasjes! De biologen van D’Bone Collector Museum gaven aan dat “dit de meeste hoeveelheid plastic is dat ze ooit in een walvisachtige hebben gezien!”. “Het is walgelijk. De overheid moet actie ondernemen tegen diegenen die doorgaan met het behandelen van de waterwegen en de oceaan als afvalcontainers”, aldus D’Bone Collector Museum.

Niet de eerste keer

Helaas is dit niet de eerste keer dat er een walvisachtige is aangespoeld met een grote hoeveelheid plastic in zijn maag. In juni vorig jaar, stierf er een walvis in het zuiden van Thailand nadat hij meer dan 80 plastic tassen had ingeslikt. Het dier droeg zo ongeveer 8 kg aan plastic mee in zijn maag. Marine biologen schatten in dat er zo’n 300 marine dieren, inclusief grienden, zeeschildpadden en dolfijnen, jaarlijks omkomen in Thaise wateren door het innemen van plastic. Volgens Darrell Blatchley, marine bioloog en eigenaar van de D’Bone Collector Museum, hebben ze in de 10 jaar dat ze dode walvissen en dolfijnen onderzoeken, zo’n 57 dieren gezien die zijn gestorven als gevolg van opgehoopt afval en plastic in hun maag.

Plastic, plastic en nog eens plastic

Het gebruik van wegwerpplastic, zoals rietjes, is enorm in Zuidoost-Azië. Volgens een rapport van Ocean Conservancy uit 2017, dumpen China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam meer plastic in de zee dan de rest van de wereld bij elkaar. Het Wereldnatuurfonds (WWF) in een reactie aan RTL Nieuws:

“De gestrande walvis in de Filipijnen is het zoveelste voorbeeld dat plasticvervuiling dodelijk is voor het leven in de oceanen. Per jaar komt er 10 miljard kilo plastic in de zee terecht: we hebben nog geen idee hoe verstrekkend de gevolgen hiervan zullen zijn voor het functioneren van de oceaan en uiteindelijk voor onszelf. Er moeten bindende internationale afspraken komen om de plastic crisis te stoppen.”

Wat kan jij doen?

Wegwerpplastic maakt o.a. het leven in de prachtige oceanen stuk. Hier een aantal tips om minder tot geen wegwerpplastic te gebruiken:

  • Gebruik rietjes van papier of metaal en geef aan dat je liever geen rietje wenst te krijgen als je gezellig een drankje doet met vrienden in een café.
  • Schaf een metalen drinkfles aan of een Dopper – zo hoef je geen plastic drinkflesjes meer te kopen.
  • Neem je eigen (katoenen)tas mee als je boodschappen gaat doen.
  • Koop groente en fruit die onverpakt zijn op de markt of winkels als Ekoplaza, en neem je eigen zakjes mee van papier of katoen.
  • Gebruik papieren/katoenen zakjes om je boterhammen te bewaren.
  • Gebruik bestek en borden van papier als je een feestje heb of buiten gaat BBQ-en met vrienden.

Bronnen:

©Animalstoday.nl Joy de Vos