Er zijn veel dingen die we (nog) niet weten over dieren. Daarom tijd voor een lijst met 34 willekeurige, maar zeer verrassende dierenfeiten:
1. De onsterfelijke kwal Turritopsis Dohrnii is een soort dat nadat deze geslachtsrijp is geweest, weer terug kan gaan naar het eerste stadium van zijn ontwikkeling. Hierdoor is het dier in feite onsterfelijk, omdat het de levenscyclus steeds opnieuw kan beleven.
2. Octopussen hebben 3 harten.
3. Vlinders proeven met hun poten.
4. Katten en paarden zijn zeer gevoelig voor het gif van de spin de zwarte weduwe. Honden zijn hier relatief resistent tegen, maar schapen en konijnen blijken zelfs immuun te zijn.
5. Haaien doden wereldwijd minder dan 10 personen per jaar. Mensen doden ongeveer 100 miljoen haaien per jaar.
6. Dolfijnen roepen elkaar bij naam. Ze gebruiken fluitsignalen om elkaar te identificeren.
7. Geiten zijn in staat om accenten van andere geiten over te nemen. In de eerste weken kopiëren ze het geluid van hun moeder, maar daarna zijn ze ook in staat het geluid van andere geiten over te nemen. Hierdoor kunnen regionale accenten onder geiten ontstaan.
8. Bultrugwalvissen zingen complexe liederen die op afstanden van 30 km gehoord kunnen worden. De liederen van alle populaties bultruggen zijn uniek. Het lied duurt ongeveer 10 tot 20 minuten en wordt urenlang herhaald en verandert langzaam van jaar tot jaar. De zingende walvissen zijn mannetjes die de liederen waarschijnlijk gebruiken als onderdeel van het paargedrag.
9. Tardigrada zijn kleine gesegmenteerde diertjes die onder extreme omstandigheden kunnen overleven. Ze kunnen langdurige droogte, kou (bijna -270 graden) of warmte (ruim + 250 graden) overleven. Bij een ruimte-experiment is gebleken dat ze de kosmische straling en het bijna-vacuüm 10 dagen lang kunnen overleven.
10. Paarden gebruiken gelaatsuitdrukkingen om met elkaar te kunnen communiceren.
11. Olifanten waarschuwen elkaar voor mensen met een specifiek geluid. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Olifanten kunnen het stemgeluid van stammen in hun omgeving nabootsen om soortgenoten te waarschuwen voor de aanwezigheid van mensen.
12. Eekhoorntjes kunnen niet boeren of overgeven.
13. Er zit minder tijd tussen het bestaan van de Tyrannosaurus Rex en het bestaan van de mens dan dat er tussen de T-Rex en de Stegosaurus zit.
14. In Argentijns Patagonië jagen meeuwen op walvissen. De zeemeeuwen vallen walvissen aan die boven water komen. Door met hun snavels te pikken maken ze wonden, waar ze van eten. Door de enorme berg afval in de zee is de populatie zeemeeuwen geëxplodeerd.
15. De ogen van uilen zijn niet draaibaar in oogkassen. Ter compensatie is de kop zeer beweeglijk. De oogbol is langwerpig en bijna buisvormig. Deze bouw zorgt ervoor dat het beeld als door een telescoop wordt vergroot.
16. De reuk van een hond is 100.000 keer sterker dan dat van de mens, maar honden hebben slechts een zesde van ons aantal smaakpapillen.
17. De uitgestorven colossus pinguïn was zo groot als NBA-basketballer LeBron James.
18. Bij de koningspinguïn en ezelspinguïn proberen de mannetjes de vrouwtjes te imponeren door een nest van steentjes te maken.
19. Azara’s uilapen zijn meer monogaam dan mensen. Onderzoek wijst uit dat dat is omdat het mannetje behoefte om voor zijn nakomelingen te zorgen.
20. Kerkuilen zijn meestal monogaam, maar het is ook bekend dat er mannetjes zijn die er meerdere vrouwtjes op na houden.
21. Een groep papegaaien is bekend als een pandemonium.
22. IJsberen hebben een zwarte huid.
23. De ogen van rendieren lichten in de zomer groengeel op als het donker is, maar in de winter verandert dit naar diepblauw. Hierdoor kunnen ze bij lagere lichtniveaus ook nog goed zien.
24. Een menselijk brein werkt op ongeveer 15 watt.
25. Bij hogere temperaturen worden meer vrouwtjes schildpadden geboren dan mannetjes.
26. Kaapse buffels houden stemmingen over de plek waar ze gaan grazen. Alleen een volwassen dier kan hier aan meedoen. Door met de kop naar een richting te staan wordt het gebied bepaald.
27. Honingbijen kunnen hun vleugels 200 keer per seconde laten klapperen.
28. De kaakpoten van een Mantis garnaal (ook wel boksgarnaal genoemd) kunnen bliksemsnel uitschieten en daarbij een flinke mep uitdelen. Dit gaat zo snel als een 22 kaliber kogel.
29. Een enkele streng van spindraad is dunner dan een menselijke haar, maar ook vijf keer sterker dan staal van dezelfde breedte. Een touw gemaakt van spindraad van slechts 2 centimeter dik zou een Boeing 747 kunnen laten stoppen.
30. De Argentijnse mier rukt op en vormt een superkolonie. Deze superkolonie heeft in Zuid Europa al een doorsnede van 6000 kilometer!
31. Spinnendoders (Pompilidae) zijn wespen die er vreemde nestpraktijken op na houden. De wespen vangen spinnen door ze met een steek te verlammen. Daarna wordt de spin in het nest gesleept waar de wesp er eitjes op legt. De pasgeboren wespenlarven eten vervolgens de verlamde spin op. Een nieuw soort spinnendoder, de “Bottenhuiswesp”, stopt naast verlamde spinnen ook dode mieren in de muren van haar nest. De dode mieren geven chemische signalen af die natuurlijke vrijanden op een afstandje houden.
32. Door insecten te eten, die als pest worden beschouwd, besparen vleermuizen de Amerikaanse landbouwindustrie een geschatte 3 miljard dollar per jaar.
33. Er zijn 14 nieuwe soorten Indiase danskikkers ontdekt in 2014. Het totale aantal danskikkers komt daarbij op 25. De mannetjes “dansen”om de vrouwtjes te verleiden en om rivalen te waarschuwen.
34. Een zeeleeuw is het eerste niet-menselijke zoogdier met een bewezen vermogen om ritmisch te bewegen op muziek.
©PiepVandaag.nl Nicole Brinker
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
35. Een dier voelt en begrijpt veel meer dan mensen willen geloven en denken.