Op een terrein in Queensland, Australië, zijn 32 overleden paarden aangetroffen. Ze zijn door verwaarlozing overleden. Tussen de kadavers en skeletten liepen nog eens acht uitgemergelde paarden. Dierenhulporganisatie AFARM is bezig om deze paarden bij de eigenaar weg te krijgen.
Met de verzengende hitte en vele bosbranden in Australië is het al moeilijk voor de vele wilde paarden om er te overleven. Des te bedenkelijker is het dat er in het land ook paarden die een eigenaar hebben van honger en dorst sterven, te midden van uitgemergelde, maar nog levende soortgenoten.
Tussen karkassen en skeletten
Maar dit is precies de hel op aarde die een buurtbewoner in Toowoomba aantrof, toen hij langs het hek liep van een paardenhouder. Verspreid over het kurkdroge terrein lagen 21 paardenkadavers, in verre staat van ontbinding en nog eens 10 paardenskeletten. Eromheen liepen nog eens 8 paarden, uitgemergeld tot het bot, wanhopig op zoek naar voedsel en water.
De man schakelde direct diverse instanties in. Bij nadere inspectie van de kadavers bleek dat zeven van de overleden paarden een voormalig leven hebben geleid als renpaard. De eigenaar is zelf niet betrokken bij paardenraces. Tegen ABC zei hij “dat de paarden in slechte conditie raakten nadat hij weg was voor werk”.
Verslechterd
De eigenaar van de paarden was door het Departement van Landbouw al eerder gesommeerd om de paarden beter te verzorgen, maar hieraan gaf hij nauwelijks gehoor. Pas 5 dagen later keerden de inspecteurs terug om te controleren hoe het met de paarden ging. In deze 5 dagen is nog een paard door verwaarlozing overleden.
De buurtbewoner die de dieren aantrof zei tegen ABC dat de dieren sinds zijn ontdekking zijn verslechterd.
“Ze zijn verslechterd de laatste twee of drie maanden omdat er niets op het terrein is voor hen om te eten. Ze hebben zelfs de schors van de bomen gegeten. Het is zeer slecht geregeld. De eigenaar is weg en hij zou hier een vent hebben die voor hen zorgt, nou, die heeft het niet gedaan.”
Volgens de man hebben diverse omwonenden uit eigen zak voer gekocht voor de dieren.
“Een dame uit Cairns (zo’n 1600 km van Toowoomba) is erbij betrokken en heeft $ 1.000 van haar huishoudgeld uitgegeven om de paarden te voeden en ze heeft een dame hier lokaal die de dieren voor haar voert.”
Onaanvaardbaar
Marjorie Pagani, oprichtster van Australian Farm Animal Rescue Matters (AFARM), vindt het onaanvaardbaar hoe het Departement van Landbouw heeft gehandeld. Volgens Pagani had de eigenaar na de waarschuwing de paarden slechts wat “beschimmeld tuinafval” gegeven.
AFARM is een non-profitorganisatie die dakloze, mishandelde, verwaarloosde of in de steek gelaten dieren redt en had verzorgers geregeld die de paarden konden opvangen. Maar de autoriteiten geven aan dat zij verder niets meer kunnen doen, omdat volgens hen de eigenaar de dieren weer zou afdoende verzorgen. AFARM betwijfelt dat, ook omdat tegen de eigenaar twee jaar geleden dezelfde klachten zijn geuit, toen over 50 paarden.
Intussen wordt het steeds belangrijker dat de dieren daar snel weggehaald worden. Door de regen van de afgelopen dagen is het terrein glad geworden. Eén paard is al uitgegleden en kwam bijna niet meer overeind. De buren kunnen het niet meer aanzien en hebben gedreigd om de paarden dood te schieten. De dieren hebben intensieve medische zorg nodig, onderdak en een uitgebalanceerd voedingsregime.
Voedselinzameling en oproep
AFARM is een actie gestart om voedsel in te zamelen voor de paarden. Daarnaast roepen ze het publiek op brieven naar de autoriteiten te schrijven, om hen onder druk te zetten de overgebleven paarden bij de eigenaar weg te halen. NB: deze brief kan ook vanuit Nederland gestuurd worden!
“Het departement van Landbouw en Biosecurity Queensland heeft veel te verantwoorden. Dit is een bureaucratische manier om het gezicht te redden, terwijl onschuldige dieren de meest pijnlijke dood sterven, en wij mensen hebben geregeld die ze willen verzorgen.”
Renpaarden “afval”
Een van de nog levende paarden is voormalig renpaard Flagflamenco van 11 jaar. Volgens de . renpaardenadministratie heeft zij 18 keer geracet en haar eigenaren zo’n 14.000 dollar opgeleverd. Nu staat ze uitgemergeld in een kurkdroog terrein, omringd door rottende karkassen van soortgenoten. In de administratie staat dat ze nog steeds actief is als racepaard, dus kunnen de autoriteiten niets doen. Een bizarre maas in de wet.
Dat een dier als Flagflamenco zich in deze situatie bevindt, is geen verrassing. Er is totaal geen garantie dat renpaarden, nadat ze jarenlang zijn uitgebuit en soms grote sommen geld voor hun eigenaren hebben verdiend, kunnen genieten van een welverdiend pensioen. In plaats daarvan worden ze na hun diensten bestempeld als “waste” (afval) en krijgen veel van hen een enkeltje slachthuis. De fokkers en kopers trekken zich weinig aan van waar deze prachtige individuen eindigen; hun focus is het grote geld.
Australische renpaarden massaal afgedankt, mishandeld en geslacht
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat zijn mensen toch verschrilkkelijk.Hoe ze met dieren omgaan, schandalig gewoon.Er zijn tal van voorbeelden te noemen,en dit is er ook weer 1 van.Ik heb heel veel medelijden met de dieren.Laten ze die paarden daar meteen weghalen.Dit kan ECHT NIET.