Bij een steekproefsgewijze controle in de supermarkt is opnieuw fipronil aangetroffen in de eieren van een kippenboer uit het Twentse Tilligte. Afgelopen vrijdag zijn vanwege de besmetting de ruim 3.000 kippen in zijn stal geruimd. Is dit een uitzondering of is de omvang van het fipronilschandaal nog groter dan gedacht?

fipronil
Is het fipronilschandaal nog niet voorbij? | Foto: publiek domein

Hoe de fipronil opnieuw in de eieren terechtkwam is nu nog gissen. De kippenboer zelf heeft het vermoeden dat er nog fipronilresten in de bodem van het weiland hebben gezeten en dat die via de nieuwe kippen de stal binnen zijn gebracht. Fipronil wordt gebruikt als insecticide tegen bloedluis bij kippen. Ook Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders denkt dat de besmetting op het bedrijf van de kippenboer zelf heeft plaatsgevonden. Zij laat tegenover RTV Oost weten:

“Misschien dat er in de uitloop nog mest lag van de eerder besmette kippen.”

Nadat hij in augustus vorig jaar zijn kippen moest ruimen kocht de Twenste boer nieuwe kippen van een besmette opfokstal. Dat de eieren nu fipronil bevatten hoeft daar volgens Hennie de Haan niets mee te maken te hebben:

“Jonge kippen met een fipronil-besmetting kunnen die waarden kwijtraken. Het hoeft dus geen probleem te zijn om met deze kippen verder te werken. Het vlees van de kippen mag alleen niet voor consumptie verkocht worden.”

fipronil
Foto: publiek domein

Vorig jaar werden Nederland opgeschrikt door het fipronilschandaal. De eiercrisis kostte uiteindelijk 3,5 miljoen kippen het leven. Dierenrechtorganisaties verzetten zich toen tegen het onnodig massaal ruimen van de kippen en betwisten het oordeel van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat boeren hun kippen mogen laten doden.

Bronnen: NOS, RTV Oost ©AnimalsToday.nl Lianne Raat