In Mumbai (India) is een 49-jarige man gearresteerd omdat hij 30 kilogram gedroogde zeepaardjes probeerde te smokkelen naar Maleisië. Het verdachte pakket werd onderschept tijdens het scannen van de koffers en de zeepaardjes zijn in beslag genomen.
Zeepaardjes worden voornamelijk gevangen in de wateren van Zuid-India en worden illegaal getransporteerd naar landen als Maleisië, Thailand en Singapore. In Azië gelooft men dat lichaamsdelen van bepaalde diersoorten een zekere genezende werking hebben. Zeepaardjes worden bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van traditionele Chinese medicijnen waarvan men gelooft dat het een natuurlijk afrodisiacum is en dus het libido verhoogd.
Commerciële handel verboden
De man die de 30 kilo dode zeepaardjes trachtte India uit te smokkelen is in overtreding omdat India een van de 181 landen is die het CITES-verdrag heeft ondertekend. Als een van de oudste en meest succesvolle natuurbeschermingsverdragen ter wereld verbiedt dit de handel in meer dan 30.000 dier- en plantensoorten opdat deze niet in hun voortbestaan worden bedreigd.
Daarnaast zijn zeepaardjes opgenomen in de Wildlife Protection Act 1972, die het transporteren van deze dieren voor commercieel gebruik verbiedt.
151 dode zeepaardjes op Schiphol
In 2014 zijn op Schiphol door de douane 151 dode zeepaardjes in beslag genomen. De dode dieren werden gevonden in de bagage van een Spanjaard die vanuit Ecuador op weg was naar Madrid. Naast de handel in de diertjes vanwege de vermeende libodoverhogende werking worden zeepaardjes ook verwerkt in voedingsmiddelen zoals soep en rijstwijn en worden ze verkocht als souvenirs.
Bron:
©AnimalsToday.nl Rianne Kingma