Het is nauwelijks te bevatten, maar per maand worden wereldwijd zo’n 129 miljard mondkapjes weggegooid. Dat zijn bijna 3 miljoen mondkapjes per minuut! De meeste daarvan zijn wegwerpmaskers, voor meer dan 80 procent vervaardigd uit plastic microvezels, zoals polypropyleen of polyurethaan. In de natuur duurt het tot wel 450 jaar voordat zo’n eenmalig gebruikt masker volledig vergaan is. Onderzoekers spreken inmiddels van een ‘tikkende tijdbom’ voor het milieu.

Iedere minuut worden 3 miljoen mondkapjes weggegooid
Iedere minuut worden 3 miljoen mondkapjes weggegooid | Foto: publiek domein

De onthutsende getallen blijken uit een onlangs gepubliceerde studie van de University of Southern Denmark (SDU). En hoewel de onderzoekers de precieze impact van hun bevindingen nog niet kunnen voorspellen, staat het als een paal boven water dat de enorme berg afval voor milieuschade gaat zorgen. Plastic materiaal breekt heel langzaam af in kleine deeltjes die tot in de uiterste haarvaatjes van ons ecosysteem terecht komen. Komt nog bij dat mondkapjes worden gemaakt van extra hardnekkig materiaal.

3 miljoen mondkapjes per minuut

De bevindingen uit Denemarken worden bevestigd door Leids onderzoek dat werd gedaan door biologen Auke-Florian Hiemstra van Naturalis Biodiversity Center en Liselotte Rambonnet van de Universiteit Leiden. Nadat zij het eerste Nederlandse corona-afvalslachtoffer – een baars in een latex handschoen – hadden gevonden, besloten ze meldingen van over de hele wereld te verzamelen. De baars bleek allerminst een uitzondering. Vossen, egels, meeuwen, krabben bleken te zijn getroffen. Apen liepen op de kapjes te kauwen, en er dook een mondkapje op in de maag van een pinguïn.

Iedere minuut worden 3 miljoen mondkapjes weggegooid
Plastic afval afkomstig van mondkapjes dringt diep door in de natuur | Foto: publiek domein

Plastic zit werkelijk overal

We weten natuurlijk al langer dat plastic diep in het milieu doordringt. Er zijn plastic deeltjes gevonden op de Mount-Everest, maar ook in een reuzenvlokreeft op 7 kilometer diepte in de Marianen-trog. Dichterbij huis komen microplastics afkomstig van cosmetica en verf voor in placenta’s van ongeboren baby’s. Het is niet bekend of het plastic ook in de lichamen van de baby’s werd opgenomen, maar de moeders waren niettemin geschokt. De Italiaanse onderzoeker Antonio Ragusa drukt het fors uit:

“Het is alsof je een cyborg-baby krijgt, die niet langer alleen is samengesteld uit menselijke cellen.”

Eind vorig jaar ontdekten Ierse wetenschappers nog dat baby’s die met de fles gevoed worden, dagelijks meer dan een miljoen stukjes microplastic binnen kunnen krijgen.

plasticvervuiling
Plasticvervuiling is overal | Foto: publiek domein

Gebruik herbruikbare mondkapjes!

Is er een oplossing? De wetenschappers geven een aantal suggesties. Zo pleiten ze voor gescheiden afvalinzameling voor mondkapjes en handschoenen, en heldere regels voor verdere verwerking zoals die ook gelden voor plastic flessen. Nog beter zou het zijn als mensen kiezen voor herbruikbare mondmaskers die gewassen kunnen worden, en fabrikanten zich zouden richten op het ontwikkelen van biologisch afbreekbare materialen voor de maskers. Mais, bamboe of andere materialen die in de natuur geen schade doen, het kan maar het gebeurt nauwelijks.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée