De schokkende foto van een verbrande baby-kangoeroe ging de wereld over. Gegrepen door het vuur. Eén van de vele slachtoffers van de allesverwoestende bushfires season 2019/2020 in Australië. Volgens de wetenschappers één van de grootste natuurrampen in de moderne geschiedenis.

Australische bosbranden
3 miljard dieren getroffen door Australische bosbranden | Foto: Pixabay

3.000.000.000 dieren

Afgelopen december en januari stond Australië in brand. Bijna 3 miljard dieren werden geraakt door de bosbranden die over het hele continent woekerden. Niet alle dieren zouden zijn omgekomen in de vlammenzee of de hitte. Door de zware omstandigheden na de brand zijn volgens de wetenschappers waarschijnlijk ook doden gevallen onder de dieren die de vlammenzee wel overleefden. Door honger, uitdroging of als voedsel dienend voor wilde dieren -meestal katten. The Guardian vernam dat naar schatting 143 miljoen zoogdieren, 180 miljoen vogels, 51 miljoen kikkers en liefst 2,5 miljard reptielen zijn getroffen.

Een eerdere schatting van meer dan 1 miljard overleden dieren, opgesteld door de Universiteit van Sydney, is ruimschoots voorbijgestreefd. Dit suggereert een tussentijdsrapport op basis van de bijdrage van tien wetenschappers van vijf verschillende universiteiten en instellingen, uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Ruim een miljard dieren slachtoffer van branden Australië

Dermot O’Gorman, algemeen directeur WWF:

“Het is moeilijk om in mensenheugenis ergens op de wereld een gebeurtenis te bedenken dat zoveel dieren heeft gedood of ontheemd.”

Het rapport toonde aan dat de impact van de branden veel groter was dan alleen het desastreuse verlies van de koala’s, het publieke gezicht van de ramp voor de internationale kijker. Chris Dickman, ecoloog aan de Universiteit van Sydney en toezichthouder op het project, was in shock. “Drieduizend miljoen inheemse gewervelde dieren is enorm veel”, zei hij.

“Het aantal is zo groot dat het niet te bevatten is. Het is bijna de helft van de menselijke bevolking hier op aarde.”

Dit onderzoek was het eerste breed continentale project om te kunnen beoordelen wat de impact is van bosbranden op dieren. De analyse is gebaseerd op een afgebrand gebied van 11,46 hectare. Dit is bijna zo groot als Engeland en omvat 8,5 hectare bos en 120,000 hectare regenwoud. Het resultaat van deze studie toonde aan in welke mate de megabranden de biodiversiteit reduceren. Dit onderzoek onderstreept met dikke lijn de noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken. Alsook het stoppen van het manisch ontginnen van land voor landbouw en verdere ontwikkeling.

Broeikasgassen en koolstofvrij

Eind jaren tachtig hebben Australische wetenschappers al waarschuwingen afgegeven gebaseerd op feitelijke onderzoeken. Broeikasgassen in de atmosfeer verhogen het risico op bosbranden. In 1988 is ’s werelds eerste studie gepubliceerd door Dr. Tom Beers waarin het vraagstuk werd behandeld: welke gevolgen heeft klimaatverandering voor natuurbranden. Hieruit bleek dat er een verband was tussen relatieve vochtigheid en vuurbranden. De temperatuur gaat omhoog, de omgeving wordt daardoor droger en is vatbaarder voor vlammen, aldus Dr. Beers. De analyse van afgelopen maart bevestigt dat het risico op hete en droge condities bijdraagt tot de catastrofische Australische bosbranden. Met kans op meer als de opwarming van de aarde boven de pre-industriële niveau van 2 °C uitkomt. In vergelijking met de jaren vijftig, begint het bushfires season nu al drie maanden eerder.

Deze koala is net op tijd gered door een dappere Australische | Foto: screenshot video Guardian News/YouTube

In een peer-review onderzoek van afgelopen juni hebben drie professoren Ecologie geconcludeerd dat de laatste bosbranden tot het meest dramatische verlies leidden voor de habitat van de bedreigde diersoorten. 20 toonaangevende wetenschappelijke onderzoekers geven onafhankelijk aan dat 49 inheemse diersoorten niet als bedreigd te boek staan. En nu mogelijk wel in gevaar zijn. De wetenschappers hebben opgeroepen tot een herziening van de lijst bedreigde diersoorten. Ten gevolge van de nasleep van de bosbranden, met inbegrip van betere monitoring van de biodiversiteit.

Algemeen Directeur van het WWF vindt dat het rapport (eindrapport is eind juli jongstleden klaar) moet worden beschouwd als onderdeel van een voortdurende onafhankelijke herziening van de nationale milieuwetgeving van Australië.

“Na zo’n zware tol op de wilde dieren in Australië, is het aanscherpen van de wetgeving nog nooit zo belangrijk geweest.”

Lukt het Australië, dan wel de hele wereld om gezamenlijk akkoord te gaan voor klimaatverbeteringen? Of is de kans groter dat het boegbeeld van Australië, de wilde koala, straks alleen nog te bewonderen is op beeldmateriaal?

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman