In Thailand is er een flinke toename van het aantal karetschildpadden, een diersoort die over de hele wereld sterk bedreigd wordt. Ook op Sint Eustatius is het aantal eitjes flink toegenomen sinds de coronacrisis. Alhoewel de coronaviruspandemie veel negatieve gevolgen heeft voor zowel de volksgezondheid als de economie, heeft het ook een positieve invloed op de natuur.
Om haar eitjes te kunnen leggen, moet de karetschildpad een rustig, schoon en donker strand vinden. Normaliter is Thailand een populaire vakantiebestemming en zijn haar stranden rond deze tijd van het jaar drukbevolkt en zwaar bevuild: niet ideaal voor de schildpadden dus. Door de huidige pandemie, waarbij Thailand strenge restricties heeft ingevoerd en weinig tot geen toeristen binnen heeft gelaten, zijn de stranden nu echter bijzonder rustig, schoon en donker. Dit heeft de schildpadden een kans gegeven om de stranden te gebruiken als een plek om hun eitjes te leggen: er zijn dit jaar 3 keer zoveel nesten als vorig jaar.
Lack of tourists due to the coronavirus pandemic has allowed an endangered turtle species to hatch on a beach in Thailand bringing the number of nests three times more than last year. pic.twitter.com/P1WZN4v6Pr
— ANews (@anews) July 6, 2020
Karetschildpadden
De karetschildpad is één van de zeven soorten zeeschildpadden. Helaas worden zes van deze zeven soorten ernstig bedreigd, waarbij de karetschildpad het grootste gevaar loopt. Het schild van deze schildpad is namelijk extra populair door zijn indrukwekkende schoonheid en wordt vaak verwerkt tot sieraden en souvenirs. Daarom stond de karetschildpad ook op de lijst als een van de zeven onderwerpen waar het WWF extra aandacht aan besteedde tijdens de CITES-conferentie in 2019. Niet alleen de illegale handel vormt een gevaar voor de karetschildpad, zeeschildpadden in het algemeen worden ernstig bedreigd door klimaatverandering: legstranden verdwijnen door de stijgende zeespiegel of de stranden worden te warm; leefgebieden worden verstoord door veel activiteit op zee; de schildpadden belanden vaak als bijvangst in een visnet of stikken in plastic in de zee; en de eitjes worden vaak gestolen voor persoonlijk gebruik.
Waarom is dit nieuws zo verheugend?
Zeeschildpadden in het algemeen zijn van cruciaal belang voor de balans in het ecosysteem van de oceanen. Karetschilpadden, bijvoorbeeld, eten sponsdieren. Sponsdieren eten veel koraal en moeten daarom beperkt blijven in hun aantallen. Koraal is namelijk belangrijk voor veel verschillende soorten: ze kunnen er schuilen, leggen er eitjes en vinden er voedsel. Daarnaast beschermt koraal de kusten tegen erosie en wordt het gebruikt om medicijnen te ontwikkelen tegen onder andere astma, kanker en artritis. Zelfs de eitjes van de schildpadden die niet uitkomen vervullen een doel, deze voorzien de strandvegetatie namelijk van belangrijke voedingsstoffen.
Eitjes leggen
Zeeschildpadden brengen hun hele leven in het water door. Slechts een keer per jaar, tijdens het legseizoen, komen de vrouwtjes aan land om hun eitjes te leggen. De vrouwtjes keren altijd terug naar het strand waar ze zelf ook geboren zijn om hun eigen eitjes te leggen. Bij verandering of vervuiling herkennen ze hun geboortestrand niet meer en zal het vrouwtje tevergeefs blijven zoeken. De nesten zijn groot, ze bestaan gemiddeld uit ongeveer 100 eitjes. Met nesten van zulke omvang lijkt het misschien onwaarschijnlijk dat de zeeschildpadden zodanig bedreigd zijn. De overlevingsstrijd van de babyschildpadjes wordt echter slechts door een op de duizend schildpadjes overwonnen. De toename in het aantal eitjes is dus hoognodig om deze schildpadden een serieuze kans van overleven te geven. Het is echter spijtig dat er een pandemie voor nodig is om dit teweeg te brengen.
Bronnen:
©Animalstoday.nl Robin Veenman