Aan de kust van Saoedi-Arabië zijn 3.000 schapen gestorven door honger en dorst, nadat het land 58.000 schapen terugstuurde naar Soedan wegens problemen met inentingen. De dieren mochten daarom de Golfstaat niet in. Veel dieren stierven nadat ze zout water uit de Rode Zee hadden gedronken.
Quarantaine
De schapen waren net aangekomen in Saoedi-Arabië toen ze weer terug moesten naar Soedan. De reden was dat quarantaineprocedures in Soedan niet juist waren verlopen. Voordat de dieren getransporteerd worden, moeten ze in de haven van Soedan in quarantaine. Hier worden schapen ingeënt tegen een aantal ziekten, waaronder de Rift Valley-koorts. Nu bleken verschillende dieren niet ingeënt te zijn, en waren sommige vervangen of later toegevoegd. Dit soort problemen zijn er vaker, omdat er weinig controle is.
It has become a cruel world for a lot of animals…. -3,000 sheep die after live exports rejected by Saudi Arabia | Environment | The Guardian #EndLiveTransport https://t.co/8MpZOLPuh3
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) August 13, 2020
Rift Valley-koorts
De schapen worden onder andere ingeënt tegen de Rift Valley-koorts. Deze ziekte komt voor bij runderen, buffels, schapen, geiten en kamelen. Bij dieren leidt het tot miskramen en soms zelfs de dood. De ziekte wordt overgedragen via bloed of besmette muggen. Ook kunnen mensen het krijgen, maar de meesten (zo’n 90%) merken het niet of hebben last van milde symptomen.
Eind vorig jaar stierven duizenden schapen ook al omdat ze het land niet in mochten. Saoedi-Arabië blokkeerde toen de handel met Soedan omdat er sprake was van een uitbraak van de Rift Valley-koorts. De dieren kregen toen geen water of eten en er gingen geruchten dat de dode schapen in zee werden gegooid.
Export
Soedan exporteert jaarlijks heel veel levende dieren. In 2018 leverde deze handel ongeveer 500 miljoen dollar op. Meer dan 70% van de veestapel in Saoedi-Arabië komt uit Soedan. De Verenigde Naties verwacht dat het aantal levende dieren dat wereldwijd geëxporteerd wordt alleen maar zal groeien, deels omdat het goedkoper is om levende dieren te exporteren dan gebruik te maken van gekoelde transport. Ook is er in Saoedi-Arabië veel vraag naar vers vlees. Soedan is van plan de overgebleven schapen weer terug te sturen naar Saoedi-Arabië.
Bronnen:
- The Guardian (1)
- The Guardian (2)
- CDC
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Onvoorstelbaar dat dit allemaal kan gebeuren.
Elke keer weer al dat gesol met dieren.
Wat een vreselijk leed weer.
Zoals ik helaas al vaker hier geschreven heb:
De mens is het beest onder de dieren!!