Samen met 27 andere natuurorganisaties roept de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Provinciale Staten middels een brief op om de plannen voor het afschot van maximaal 6.500 smienten per jaar niet goed te keuren. De organisaties vrezen dat dit afschot de toch al dalende smientenpopulatie nog verder in gevaar brengt. In een brief laten zij weten dat het plan voor afschot niet voldoet aan de wet- en regelgeving. Aanstaande woensdag bespreken de leden van Provinciale Staten het plan in een commissievergadering.
Achteruitgang smient
De smient is een fraaie eendensoort die een fluitend geluid maakt. Een groot deel van de Noordwest-Europese smientenpopulatie overwintert in Nederland. In het voorjaar vertrekken de smienten weer naar hun broedgebieden elders. Omdat smienten gras en soms ook andere gewassen eten, kunnen ze schade aan de landbouw veroorzaken. De provincie Zuid-Holland is daarom van plan het afschot van maximaal 6.500 vogels toe te staan. Volgens de natuurorganisaties is dit onacceptabel omdat de aantallen smienten in Zuid-Holland al jaren achteruit gaan. Het afschieten van 6.500 smienten per jaar zou een afschot betekenen dat fors hoger is dan het gemiddelde afschot van de afgelopen jaren. Hierdoor dreigt de smientenpopulatie nog verder achteruit te gaan.
Beschermde gebieden
Ook wijzen de natuurorganisaties de provincie erop dat er in Zuid-Holland diverse natuurgebieden zijn die speciaal bedoeld zijn voor de bescherming van de smient. Hoewel in deze natuurgebieden geen sprake is van afschot, wordt in het plan geen rekening gehouden met aangrenzende landbouwgebieden. De smienten uit de natuurgebieden gebruiken ook deze aangrenzende gebieden om te foerageren. Daardoor kan het afschot ook negatieve effecten hebben op de smienten in de beschermde natuurgebieden terwijl dit niet is toegestaan. Bovendien brengt dit onduidelijkheid met zich mee voor de agrariërs nabij de natuurgebieden, omdat het onzeker is of zij in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor schade door smienten.
Persbericht Milieufederatie
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Precies Bert, provencies kiezen altijd voor hun hoog geplaatste vriendjes die ook het ziekelijke jagen willen beoefenen. Wat de samenleving wil of dieren organisaties, daar word totaal niet naar geluisterd.
Wij voeren meer dan 70% van de landbouw producten uit, dat kan best een stuk lager en dan kunnen we ook meer van de natuur genieten in eigen land.
Amen !!
Ik begrijp nog steeds niet dat al wat weg moet voor mens, dier, planten, bomen, bloemen, gewassen die schadelijk zijn voor de gezondheid het milieu en de aarde en alles er omheen, jaren en jaren kan duren en vaak nog ontiegelijk veel geld kost, niet of nauwelijks verdwijnen.
Maar als er reeën, ganzen, eenden, vossen en alles wat de wereld zo mooi maakt, moet verdwijnen met een enkele schot die nauwelijks voorkomen kan worden.
De aarde is niet van ons, die hebben wij te leen.
En voor alle gelovigen, God heeft een prachtige flora en fauna gecreëerd met het idee dat de mens hier zuinig en behoedzaamheid mee om zal gaan.
Dieren hebben recht, recht van respect en hoop dat de rechter met recht en eerlijkheid, rechtvaardig zal uitspreken.
Henny, niets hoeft te verdwijnen, hier is sprake van het beperken van grote financiële schade.
Wij als samenleving willen graag smienten zien, en de boer heeft er grote financiële schade door,dan kunnen we 2 dingen doen:
1- schade volledig vergoeden
2- schade niet vergoeden, maar de schadelijdende partij de handvatten geven om de schade acceptabel te houden.
In NL is voor de 2e gekozen,en nu willen groepen in de samenleving( die zelf geen enkele schade lijden) dit ook nog frustreren.
HJ jij denkt alleen in economische waarden. Is het wel eens bij je opgekomen dat er ook mensen zijn die de intrinsieke waarde van dieren belangrijker vinden, ongeacht de schade die boeren zouden lijden? Daarin zit het megagrote verschil tussen jouw denken en dat van die ‘groepen in de samenleving’. Wat voor de een niets waard is is voor de ander het meest kostbare wat er bestaat. Economisch denken maakt alles kapot en wordt onze ondergang. Want zonder groei geen vooruitgang, en dat is door de toenemende wereldbevolking niet vol te houden. En ja, ik ben via belasting bereid mee te betalen aan de geleden schade van boeren. Maar er wordt alleen gekozen voor de weg van de minste weerstand: afknallen. Punt 1 krijgt niet eens de kans zolang jagervriendjes het beleid bepalen. En dat is misselijkmakend.
Jammer Bert, je draait de zaak om.
Zelfs boeren zien de schoonheid van de smient, maar het is wel hun broodwinning die bedreigd wordt.
En ook ik ben bereid om mee te betalen, alleen jammer dat onder druk van juist die groepen in de samenleving is besloten om de schadevergoedingen te minimaliseren.
Jagers staan echt niet te juichen bij het MOETEN schieten van vele ganzen en smienten, niet voor niets is de georganiseerde jacht afgehaakt bij het toenmalige ganzenakkoord, er is jaren niet naar ze geluisterd, en nu werden zij gedegradeerd tot ongediertebestrijders, kan me goed voorstellen dat ze daar voor passen.
Melkveehouders kunnen niet rekenen, pluimveehouders hanteren een verboden ‘wondermiddel’, veehouders hebben in het algemeen last van alles wat leeft behalve zichzelf en doen huilie-huilieverhalen in de media.
Misschien een idee om de landbouw alleen dat te laten produceren, wat benodigt is voor de voeding in dit land? Misschien wat surplus, om import van gewassen uit andere landen te compenseren? Hier appels, daar bananen?
Ik heb inmiddels een hartgrondige hekel aan boeren.
En die jagers, jagen die omdat ze dat zo verschrikkelijk vinden? Stierenstront!
Marjolein jagers jagen inderdaad. Dit doen ze omdat de meeste liever een echt stuk scharrelvlees hebben dan een stukje vlees gefokt in een stal. De meeste groene partijen gaan er voor dat alles duurzamer en eerlijker moet. Dus wat is het probleem nu.
Waar jagers voor bedanken is dat zij het probleem moeten gaan oplossen van de puinhoop die een provincie veroorzaakt. Normaal wild en schadebeheer is geen probleem. Mooie voorbeelden zijn de waterleidingsduinen een gebied berekend op ongeveer 800 herten die daar in een gezonde biotoop kunnen leven. Maar er vond geen beheer plaats. Nu lopen er 3800 waardoor er nu geen goede verhouding is. Dus geen schuilplaatsen voor hazen en weidevogels. De beesten verhongeren en is er gedwongen afschot om alles weer in het gareel te krijgen. De zogenaamde dierenliefhebbers schreeuwen moord en brand en probeerde het afschot tegen te houden door middel van juridische stappen. Oostvaarder plassen is ook zo’n mooi voorbeeld.