Weet u nog? In september besloot Staatsbosbeheer dat 70 konikspaarden in de Oostvaardersveld weg moesten. Achttien dieren werden als ‘regulier kuddebeheer’ afgemaakt, de overige 52 werden opgevangen in Lauwersmeer, met het doel een permanente plek voor hen te vinden. Helaas krijgen de sceptici van toen nu gelijk. De helft van de opgevangen dieren is gisteren bijeen gedreven en afgevoerd naar de slacht.
In september werd door de rechter bevestigd dat de paarden in de Oostvaarderplassen te veel last hadden van de grote klis, een plantje dat ontstekingen veroorzaakt bij de paarden. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bestempelde het verblijf van de paarden tussen de stekelige planten zelfs als ‘dierenmishandeling‘. Er moest iets gebeuren. Staatsbosbeheer besloot de paarden uit het gebied weg te halen. Zonder overleg werden naar Lauwersmeer gebracht voor tijdelijke opvang. Er zou vervolgens gezocht worden naar een vaste woonplek voor de dieren.
Lauwersmeer als tijdelijke opvang
Dat het vinden van zo’n plek moeilijk zou worden, was echter al bekend. Bij eerdere gelegenheden was dat ook niet gelukt. Organisaties zoals Animals Today, maar ook de wethouder van Lauwersmeer zagen de bui al hangen en vreesden dat de dieren alsnog een onnatuurlijke dood zouden sterven. Niet door de plantjes, maar door falend beleid.
Karen’s blog: Weer een drama voor konikpaarden door wanbeleid
En zover is het nu gekomen. De helft van de 52 konikspaarden uit Lauwersmeer is inmiddels naar de slacht. De beslissing is nu gevallen omdat het gebied door de winter te drassig wordt voor de dieren. En er was dus inderdaad geen nieuwe vaste leefplek gevonden. De beheerder van het gebied zegt tegen de NOS:
“Staatsbosbeheer in Flevoland heeft serieuze pogingen gedaan om op deze termijn voor de paarden een andere plek in binnen- of buitenland te vinden. Dat is helaas niet gelukt.”
De overgebleven 24, deels drachtige, merries en veulens worden overgebracht naar een ander deel van Lauwersmeer. Staatsbosbeheer stelt deze dieren goed te zullen monitoren en ook bij te gaan voeren als dat nodig is. De dieren gaan behoren tot de reeds aanwezige kudde van ongeveer 300 Schotse Hooglanders en circa 200 konikpaarden. Boswachter Kloosterhuis vertelt aan Omroep Flevoland:
“Drachtige merries en merries die recent een veulen hebben gekregen, blijven voorlopig hier. De andere gaan naar de slacht. Maar hengsten die ouder zijn dan vier jaar worden geëuthanaseerd en voor destructie weggebracht. Het vlees van de oudere hengsten bevat namelijk een te hoog dioxinegehalte en is niet geschikt voor consumptie.”
Intussen houdt een werkgroep al lange tijd in de gaten of de grote klis niet met de paarden mee is gekomen naar Lauwersmeer. Tot nu toe is daarvan niets gebleken. Mochten er toch plantjes worden gevonden, dan belooft Staatsbosbeheer die met wortel en al uit te graven en af te maaien.
Dierenactivisten vragen de laatste maanden aandacht voor de konikspaarden en de manier waarop er met hen wordt omgesprongen. Chantal van het Hart:
“Het kan toch niet dat een natuurorganisatie dierenmishandeling ‘oplost’ door de dieren naar het slachthuis te sturen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl LL
Strijd mee tegen dierenleed!
28 konikspaarden uit Lauwersmeer geslacht
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?