Sinds 1 februari zijn er aan de Golfkust van de Verenigde Staten 279 dolfijnen aangespoeld, waarvan 98% overleden. Dit groot aantal gestrande dolfijnen is abnormaal; het is volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) maar liefst drie keer hoger dan gewoonlijk in deze periode. Qua oorzaken denkt het NOAA onder andere aan de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis, welke veroorzaakt werd door een explosie op het BP-boorplatform Deepwater Horizon. Dit is inmiddels al 9 jaar geleden.
Langdurig, negatief impact
Abnormaal veel tuimelaars spoelen aan op de stranden van Florida, Alabama, Mississippi en Louisiana. De NOAA noemt het een ‘Ongewoon Sterfgeval-Event’. Dit houdt in dat er sprake is van ‘een onverwachte stranding met een significante sterfte van zeezoogdieren die onmiddellijke actie vereist’. De wetenschappers van NOAA zijn bang dat het grote aantal aangespoelde tuimelaars een gevolg is van de Deepwater Horizon olieramp in 2010. Vandaag de dag heeft deze ramp nog altijd een blijvend, negatief effect op het milieu langs de Golfkust. “De strandingen vinden plaats in exact dezelfde gebieden die zijn getroffen door de olievlek”, vertelt Teri Rowles van het NOAA:
“Ook de voortplanting van de dolfijnen in de meest vervuilde gebieden blijft nog steeds abnormaal.”
Zoetwaterblootstelling
Ook belandt er een abnormale hoeveelheid zoetwater in de Golf via de rivieren. Overvloedige regenval en maatregelen die kortgeleden genomen zijn omtrent overstromingsbeheer, zorgen ervoor dat de stroom aan zoetwater dit jaar is veranderd in de habitat van de dolfijnen. Op de karkassen van de tuimelaars die worden onderzocht, zijn huidafwijkingen te zien die wijzen op zoetwaterblootstelling. In de lente is dit niet geheel ongewoon, maar ditmaal lijkt het wel erger te zijn dan normaal.
260-plus bottlenose dolphins dead in strandings from Florida to Louisiana https://t.co/BpFMbinYhp pic.twitter.com/1v9kojbf6O
— WSB-TV (@wsbtv) June 17, 2019
Door de gezondheidsproblemen die alle tuimelaars in de Golf hebben opgelopen en doorgegeven na de olieramp, zijn ze daarnaast mogelijk gevoeliger voor de effecten van een laag zoutgehalte. Zo hebben ze door het olielek onder andere problemen aan hun longen en bijnieren. Op deze manier lijkt de olieramp zelfs jaren na datum nog altijd een bijdrage te leveren aan de grootste en meest langdurige dolfijnensterfte in de regio.
Bron:
©Animalstoday.nl Joy de Vos
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
echt erg, dit moet stoppen