Ierland bereidt zich voor om alle 120.000 nertsen in de drie overgebleven nertsenfokkerijen van het land te ruimen vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus naar mensen. Er zijn daarentegen tot nu toe nog geen nertsen op Ierse pelsdierfokkerijen positief zijn getest op COVID-19. Nertsenfokkers betichten de regering van het ruimen van gezonde dieren “zonder enige wetenschappelijke of wettelijke basis”. Er zijn ook geen nertsenfokkers, medewerkers of hun familieleden positief getest.
De overgebleven nertsenfokkerijen liggen in het graafschap Laois in het midden van Ierland, in Kerry in het zuidwesten en Donegal in het noordwesten. De nertsenhouderij werd in de jaren zestig een bedrijfstak in Ierland, maar is de afgelopen tien jaar in verval geraakt. Een wetsvoorstel inzake het verbod op bontfokkerijen was al in 2018 naar voren gebracht, maar kwam te vervallen met de ontbinding van de vorige regering eerder dit jaar.
Terwijl Ierse tests deze maand op alle drie de boerderijen geen gevallen van het (gemuteerde) virus aantroffen, adviseerde Chief Medical Officer Tony Holohan dat Ierland uit voorzorg zijn commerciële nertsenpopulatie zou moeten afmaken.
Het ministerie van Landbouw bevestigde 19 november 2020 dat het naar alle drie de boerderijen had geschreven met de instructie om met onmiddellijke ingang te stoppen met fokken. Men gaf aan dat de drie fokkerijen het bont mogen verkopen als de bedrijven de komende weken worden geruimd. De nertsenfokkers zullen op korte termijn worden gecompenseerd, maar ze zullen de dieren niet mogen vervangen. Ze zullen in de toekomst een ruimer vergoedingspakket ontvangen.
Een nieuw wetsvoorstel is nog niet ingediend door de huidige regering, maar minister Charlie McConalogue zei dat zijn afdeling “te zijner tijd” zal beginnen met het voorbereiden van een wetsvoorstel. Hij zei dat het wetsvoorstel zal “voorzien in de gefaseerde invoering van een verbod op het fokken van pelsdieren, inclusief een verbod op het fokken van nertsen”. Er zijn naast de drie nertsenfarms geen andere pelsdierhouderijen in Ierland.
Teken het burgerinitiatief voor een bont importverbod in Nederland en de petitie in België!