Een ritje met een kameel, paard of ezel om de piramides van Gizeh te bewonderen, beschouwen veel toeristen als dé belevenis van een onvergetelijke reis naar Egypte. Tegelijkertijd worden de dieren die de toeristen hier vervoeren zo vreselijk mishandeld dat hun leefomstandigheden met recht hels te noemen zijn.
Dierenleed door toerisme
Toeristen over de hele wereld komen naar Egypte om de machtige piramides te bezoeken. Uiteraard in combinatie met een traditioneel ritje op een dier of in een rijtuig om het hoogtepunt compleet te maken. Maar weinig toeristen lijken stil te staan bij de leefomstandigheden van deze dieren. Meestal willen ze zo snel mogelijk een ritje te scoren en het liefst niet al te duur. De eigenaren van de onfortuinlijke werkdieren zijn bezig geld te verdienen. Het dier in kwestie heeft de hoofdrol waar totaal geen rekening mee wordt gehouden. De aandacht voor het dierwelzijn verdwijnt als sneeuw voor de Egyptische zon. Dierenrechtenorganisaties en ooggetuigen hebben met regelmaat de gruwelijke dierenmishandelingen vastgelegd. De schaduwzijde van beroemde trekpleisters – waar paarden, kamelen en ezels op gewelddadige wijze worden gedwongen om het toerisme te dienen – is hiermee blootgelegd. Met stokslagen worden de dieren gedreven tot het uiterste. De vaak spekgladde hellende wegen zijn een crime voor de koetspaarden. De trekdieren glijden vaak uit, waarna ze met zweepslagen worden gedwongen om overeind te komen en door te lopen. De werkdieren moeten pijnlijke centen verdienen voor het levensonderhoud van hun eigenaren. Met geluk ontvangen de harde dierlijke werkers een klein graantje van de opbrengst. Onderzoeksbeelden van PETA Azië in Egypte liegen er niet om: de dieren worden tot bloedens toe geslagen en gedwongen eindeloze ritten te maken in de zinderende zon. Zonder water en zonder voedsel. Zelfs als ze instorten en te uitgeput zijn om verder te gaan, worden de paarden net zo lang geslagen tot ze weer opstaan en weer aan het werk gezet. Vaak raken ze hierbij ernstig gewond.
Veel paarden, kamelen en ezels die ‘tewerkgesteld zijn’ in de toeristenindustrie te Gizeh en Luxor ondervinden hevige pijnen, bloederige wonden en stonden doodsangsten uit. De dierenlichamen zijn uitgemergeld waarbij de ribben als een kapstok door de huid staken.
Remember what's under her saddle next time you see a photo of someone riding a camel.
[Via @EgyptEquineAid] pic.twitter.com/gfYcEC1diI
— PETA (@peta) October 25, 2020
Voorlichting
Dorothy Brooke schreef al in 1934 hoeveel moeite ze had met de spijkerharde eigenaren van toeristenpaarden in het piramidegebied. Tot nu is er weinig veranderd. Stichting Brooke Hospital for Animals ontfermt zich over de stille werkkrachten van de allerarmste mensen. De werkdieren worden vaak door armoede en onwetendheid niet goed verzorgd. De eigenaren zijn te veel bezig met overleven om zich te bekommeren om hun werkdieren. Brooke Hospital helpt de werkpaarden en ezels met gratis medische hulp door eigen lokale dierenartsen in de (mobiele) klinieken. En door middel van voorlichting zorgt het team dat het belang van dierwelzijn langzaam tot de lokale dier-eigenaren doordringt. Dit gaat heel langzaam. Het piramidegebied behoort voor de Brooke-dierenartsen tot de zogenaamde ‘hard win areas’. Ondanks de interventie wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt op het gebied van dierenwelzijn. Toch doet de stichting fantastisch werk om het lot van de dieren te verbeteren. Want, zoals de stichting het verwoordt:
“Toekijken hoe de dieren lijden en niets doen is geen optie.”
Campagne PETA
Op 13 april 2019 heeft PETA in eigen stijl een campagne gelanceerd om aandacht te vragen voor het leed van de kamelen, paarden en ezels in de toeristische gebieden van Egypte. PETA verklaart zich de tegenstander van het gebruik van dieren als werkdier. Het is een keiharde strijd tegen het entertainen van de mens dat gepaard gaat met zware dierenmishandeling en nooit lijkt te stoppen. De door PETA opgenomen video’s op de toeristische plekken en dierenmarkten, vertonen onbevattelijke en afschuwelijke beelden. Stichting Brooke Hospital hoopte dat deze campagne geen negatieve gevolgen zou hebben voor de dieren die op de broodnodige hulp zaten te wachten. Door de druk van PETA kon de mogelijkheid ontstaan dat de onverbiddelijke Egyptische autoriteiten de hulp van de Brooke-dierenartsen verboden. Stichting Brooke:
“In onze ideale wereld zijn er geen werkdieren, maar wij weten dat het nog generaties zal duren voor er in landen zoals Egypte geen werkdieren meer zullen zijn. De dieren hebben nu hulp nodig en die hulp biedt Brooke-Egypte.”
Beide organisaties gaan met hart en ziel voor veranderingen ten voordele van de dieren. Na meer dan een jaar heeft de druk van PETA een mogelijke fantastische overwinning geboekt aldus het nieuwsbericht op hun website:
“Fantastisch nieuws voor paarden, kamelen en ezels! Het Egyptische ministerie van Toerisme heeft plannen aangekondigd om kameel-, ezel- en paardenritten in Gizeh te verbieden rond de piramides en in de archeologische gebieden. In plaats daarvan zullen toeristen gebruik kunnen maken van elektrische auto’s en bussen, zoals aanbevolen door PETA.”
VICTORY! 🎉 Egypt has announced plans to BAN camel and horse rides at top tourism spots, including the Giza pyramids, after a PETA investigation revealed immense suffering and abuse. More here: https://t.co/gIQthcqVbz
Please thank @TourismandAntiq for listening! 👏 pic.twitter.com/glLAnfk8O8
— PETA Asia (@PETAAsia) October 22, 2020
Ommekeer
Wanneer de veranderingen toegepast gaan worden, is nog niet bekend. Tot die tijd zijn de pijnlijdende werkdieren nog steeds overgeleverd aan de grillen van hun verzorgers en het betalende toerisme. Daarmee is de toerist medeverantwoordelijk voor de zware dierenmishandeling. Hopelijk voert het Egyptische Ministerie van Toerisme haar plannen gauw uit. Voorlopig is het als toerist zaak de piramides te voet of in een diervriendelijk vervoermiddel te bezoeken.
Bronnen:
© AnimalsToday.nl Jessica Slotman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat doet de mens dieren toch allemaal aan?
Je zou toch denken dat de lieden die deze dieren misbruiken er ook zelf belang bij hebben dat de dieren gezond en sterk zijn.
En dat zij dat inzien.
Maar blijkbaar is het gruwelijke tegenovergestelde waar.
Alle toeristen die er aan meewerken om dieren te misbruiken voor vermaak en vervoer zijn ook enorm dom en kortzichtig.
Er wordt heel veel op gewezen en voor gewaarschuwd.
Blijkbaar laten zij zich misleiden door gewiekste reclame en werving en de stemming van het moment.