In een video uit de Belgische stad Veurne is te zien hoe patrijzen, een kwetsbare vogelsoort, opgesloten zijn in kleine hokken verspreid in het veld. Volgens de natuurinspectie gaat het om illegaal uitgezette dieren. De Vlaamse Minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie, Zuhal Demir, heeft intussen actie ondernomen.

uitzetten patrijzen
Lokaal jachtverbod na uitzetten patrijzen in Veurne | Foto: Airwolfhound/flickr

De verantwoordelijke wildbeheerseenheid (WBE) Westland krijgt een jachtverbod op haas, konijn en patrijs tot 30 juni 2021. Dit verbod zal gelden voor het hele werkingsgebied van de WBE: Veurne, Alveringem, Vleteren, Lo-Reninge en Poperinge.

Animal Rights kreeg de video toegestuurd en kwam gelijk in actie. De organisatie is verheugd dat de minister een passende straf heeft gevonden waarbij de wilde dieren ook nog eens baat bij hebben. Straffen als deze zullen bovendien zeker en vast een ontradend effect hebben voor andere jachtgroepen. Echter is de enige manier om wilde dieren en met name de patrijs duurzaam te beschermen, de jacht volledig te sluiten.

Rowena Vanroy, Animal Rights:

“De jachtsector blijft angstvallig proberen zichzelf te promoten als ethische natuurbeschermers, maar er komen voortdurend wanpraktijken als deze aan het licht om de simpele reden dat dit nog veel voorkomt.”

Lokvogels

De dieren in de hokjes zouden dienen als lokvogels om uitgezette patrijzen in de buurt te houden, zodat deze tijdens een jachtpartij geschoten kunnen worden. Volgens getuigen zouden er ter plaatse tientallen patrijzen rond hebben gevlogen. Het is duidelijk te zien hoe angstig de dieren zijn. De lokpatrijzen probeerden tevergeefs te ontsnappen. Toch hebben deze dieren en hun soortgenoten die zijn uitgezet niet hetzelfde instinct als hun wilde soortgenoten, daarom zijn ze makkelijker te schieten.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Volgens de tellingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) gaan de patrijzen achteruit, met maar liefst 56 procent sinds 2017. Nu zien we dat sommige jachtgroepen, wanneer er geen patrijzen zijn, er zelf wel voor zorgen dat ze kunnen blijven schieten. Het is simpelweg verachtelijk.

Er komen voortdurend wanpraktijken als deze aan het licht om de simpele reden dat dit nog veel voor komt.

Vogels afgemaakt

De natuurinspectie is ter plaatse zijn geweest om de zaak te onderzoeken. De lokpatrijzen werden verwijderd en er volgde een huiszoeking bij de verdachte. Tot onze grote spijt zijn de lokvogels afgemaakt. Dit omwille van regelgeving die het onmogelijk maakt om illegaal gekweekte vogels elders te herplaatsen, noch om hen vrij te laten.

Toch roepen wij iedereen op om meteen een melding te maken bij de natuurinspectie wanneer zij vermoeden dat er vogels zijn uitgezet. Enkel zo kunnen we aantonen dat dit nog op grote schaal gebeurt en deze wanpraktijken een halt toeroepen!

Rowena Vanroy, Animal Rights:

“Wij vinden het ontzettend triest dat deze dieren niet konden winnen en bureaucratie hen het leven heeft gekost. Maar laten we niet uit het oog verliezen wie hier echt schuld aan heeft: de personen die de dieren hebben gekweekt en losgelaten voor de jacht!”

Persbericht Animal Rights