Jarenlang zaten 22 Aziatische zwarte beren opgesloten in een te kleine, stalen kooi. Nu kunnen zij eindelijk met hun voeten het groene gras van het Amerikaanse Colorado voelen. De reddingsactie die meer dan twee jaar duurde, is geslaagd.

Zwarte beren
22 Aziatische zwarte beren gered uit de Zuid-Koreaanse berengalindustrie | Foto: Pixabay

De beren werden uit een berengalboerderij in Zuid-Korea gered. Nog nooit hadden de dieren iets anders dan staal gevoeld. Onwennig betraden de dieren het gras van het Baca County resort, dat meer dan 40 vierkante kilometers groot is. Geen stalen spijlen of hokjes meer voor de 22 beren die de overtocht hebben gemaakt.

Vertraging

Het project ‘Protect Free: The Bear’ is opgezet door de Korean Animal Welfare Association (KAWA), een organisatie gevestigd in Seoul, Zuid-Korea, en The Wild Animal Sanctuary (TWAS). Deze twee organisaties hadden plannen om de dieren eerder uit hun erbarmelijke omstandigheden te redden. Maar corona zorgde voor onmogelijke situaties, waardoor de reddingsactie twee jaar werd uitgesteld. Na een lange vlucht kwamen de dieren eindelijk aan in hun nieuwe thuisland.

Doodsangst

De Aziatische zwarte beren zijn in Azië erg gewild voor hun gal. Dit vloeistof wordt in dit werelddeel verwerkt in oude, traditionele recepten voor medicijnen. De handel is zo groot dat er een ware industrie is ontstaan. Bij de dieren wordt vanaf hun tiende jaar op een verschrikkelijke manier hun gal afhandig gemaakt. De tanden van de meeste dieren zijn compleet versleten of volledig verdwenen door het bijten op de tralies van de hokken. Stress en angst zijn zichtbaar aanwezig bij de dieren die in hun natuurlijke habitat zouden kunnen genieten van de zachte ondergronden, met uitgestrekte natuur om te ontdekken.

Ander perspectief

300 zwarte beren leven nog altijd onder deze dieronvriendelijke omstandigheden. Aziatische landen blijven het gal kopen, produceren en gebruiken voor medicatie. Dit allemaal ondanks de synthetische en plantaardige opties die in de laatste jaren goedkoper en op meer ethische wijze kunnen worden geproduceerd. Door met andere ogen naar het product te leren kijken, kunnen levens worden gered. Gelukkig stopt Zuid-Korea in 2026 met de berengalindustrie.

Optimistische samenwerking

“Amerikanen hebben het respect van de wereld en Koreanen gewonnen, niet vanwege grote schepen of kanonnen, maar vanwege de menselijkheid, wat keer op keer werd aangetoond door het Wild Animal Sanctuary in Denver, Colorado”, vertelt Generaal In-Bum Chun, een Zuid-Koreaanse veteraan. De samenwerking tussen beide landen laat zien dat er mensen zijn die tradities willen veranderen door middel van nieuwe en betere oplossingen. Dankzij de redding van de 22 Aziatische zwarte beren, gaan zij nu een zonnige toekomst tegemoet.

Bronnen:

#GNvdD: Zuid-Korea stopt in 2026 met berengalindustrie

©AnimalsToday.nl Maury Senden