Op 22 april 2018 organiseren Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting voor de vierde keer de Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders. Ze roepen particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen, zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat.
Het is code ‘rood’ voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75 procent zijn afgenomen. Naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten spelen het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw hierin een cruciale rol.
Cruciaal voor voedselvoorziening
Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Zij zijn de bestuivers van 80 procent van de wilde planten en vormen de voornaamste voedselbron voor vogels en veel zoogdieren. Insecten zijn ook onmisbaar voor de bestuiving van onze voedselgewassen. Ruim 70 procent moet bestoven worden. Een van de gevolgen van het verdwijnen van wilde bestuivers is een jaarlijkse schadepost van 15 miljard euro voor de landbouw in heel Europa. De consequenties voor de natuur en voor onszelf zijn nauwelijks te overzien.
Zaaien doet Zoemen, ook op school
De kinderen van nu zijn de beslissers van de toekomst. Bewustwording dat bijen belangrijk zijn kan in de tuin van de basisscholen worden onderwezen. Daarom roepen de organisaties bedrijven en ouders op om een zaaipakket aan scholen te doneren. De docent kan dan met de kinderen bloemen zaaien en laten ervaren hoe bijzonder de bijen zijn.
Dat moeten uiteraard wel geschikte bloemen zijn waar bijen voedsel kunnen vinden. Dus bij voorkeur enkelbloemige typen. Daarnaast is het belangrijk dat de zaden/planten niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld dus bij voorkeur van biologische teelt afkomstig zijn.
Onder de naam ‘Bijenlint’ bieden de stichtingen diverse pakketten aan. Elk pakket bestaat in ieder geval uit een zakje biologisch geteeld bloemenzaad voor bijen, zoekkaarten en een korte zaaihandleiding voor de leerkracht, met daarin leuke tips om dit met kinderen te doen. In de grotere pakketten neemt de hoeveelheid bloemenzaad toe en zijn er boekjes toegevoegd. Uiteraard kan er ook gewoon thuis gezaaid worden.
Bijenlint houdt graag bij waar er allemaal wordt gezaaid. Dat kan bijgehouden worden via dit formulier. Wil je ook meedoen? Klik dan hier.
Bron: Bijenlint ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Goede actie. Goed voor de bijen, maar ook prachtig om al die verschillende kleuren bloemen te zien en te ruiken. Ik begrijp mensen met die betonnen tuinen nooit, plant lekker struiken en bloemen, dat is toch véél mooier en ook goed om het regenwater af te voeren.