Humane Society International (HSI) Korea en Korean K9 Rescue hebben 21 honden gered, die waren achtergelaten op een illegale hondenvleesboerderij in Geyonggi-do, Zuid-Korea, toen de autoriteiten deze hadden gesloten. De dieren werden enkele dagen voor het begin van Bok Nal gered. Tijdens dit driedaagse festival gedurende de heetste dagen van de zomer, worden honden op boerderijen verkocht en gedood voor hondenvleessoep, ook wel bekend als ‘bosintang’.
HSI Korea en Korean K9 Rescue hebben de dieren gered nadat de autoriteiten van de stad Ansan de boerderij hadden gesloten, omdat deze zonder vergunning opereerde. De boer fokte zes jaar op deze locatie honden voor menselijke consumptie. De ambtenaren brachten 38 honden naar een opvangcentrum voor herplaatsing, maar ze lieten 21 honden achter. Deze dieren stond een vreselijk lot te wachten; ze kregen een deadline voor verwijdering en liepen het risico te worden geëuthanaseerd, of verkocht te worden aan een slachthuis.
Gedood door elektrocutie
De honden Christian, Juliette, Tori, Romeo, Henry, Brown Bear en de anderen krijgen diergeneeskundige zorg, inentingen en zullen in quarantaine worden geplaatst. Daarna zullen ze door HSI naar Noord-Amerika worden gevlogen om daar een ‘forever home’ te vinden. Campagneleider HSI Korea, Sangkyung Lee zegt:
“Deze hondenfokkerij is een typisch voorbeeld van de vele boerderijen in Zuid-Korea waar duizenden honden wegkwijnen in smerige, armoedige omstandigheden en de onvoorstelbare frustratie ondergaan van hun hele leven opgesloten te zitten in kleine kooien tot ze op brute wijze worden gedood door elektrocutie. Gelukkig zijn wij in staat een gelukkig einde te maken voor deze jonge honden, die alle medische zorg en aandacht zullen krijgen die zij nodig hebben voordat zij later in het jaar naar Noord-Amerika vliegen om een adoptiegezin te zoeken.”
Hondenvleessoep tijdens Bok Nal
De redding van deze dieren vond plaats enkele dagen voor het begin van het Bok Nal festival. Tijdens deze dagen neemt de vraag naar hondenvlees toe, terwijl die gewoonlijk laag is. Het is de eerste Bok Nal sinds de nieuwe president Yoon Seok-yeol is aangetreden, op een moment dat de regering een landelijk verbod op hondenvlees overweegt. De nieuwe president en zijn vrouw steunen beiden het voorstel voor de afschaffing van hondenvlees. Ze hebben zelf vier honden, waaronder Tori, een Jindo, een ras dat normaal op hondenfokkerijen wordt gehouden. De 21 honden op deze illegale boerderij zijn Jindo kruisingen van rassen. Lee zegt:
“We dringen er bij president Yoon op aan om ervoor te zorgen dat de nationale regering onmiddellijk actie onderneemt om een einde te maken aan de hondenvleesindustrie, zodat honden zoals deze dit lijden niet hoeven te doorstaan voor een voedingsmiddel dat de meeste mensen in Zuid-Korea niet langer willen eten.”
Minder interesse in hondenvlees
Steeds minder Koreanen eten hondenvlees, waardoor er in het land ook meer vleesboerderijen worden gesloten. HSI helpt hondenvleesboeren om hun falende bedrijf achter zich te laten en de stap te maken naar een andere manier om de kost te verdienen. De boer, de heer Hwang heeft een wettelijk bindende overeenkomst getekend om nooit meer honden te fokken. Hij zei:
“Ik verdien het meeste van mijn geld met klusjes, dus dat is wat ik nu zal blijven doen. Toen ik de boerderij overnam, heeft de verkoper mij en mijn partner bedrogen, door ons te vertellen dat het een winstgevend bedrijf zou worden, maar dat is gewoon niet waar gebleken.”
.
.
HSI Korea heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels 17 hondenvleesfokkerijen in het land permanent zijn gesloten, waardoor er zo’n 2500 honden zijn gered. Ook hebben ze lokale groepen en wetshandhavers geholpen bij het redden van honden van andere fokkerijen en markten. Daarnaast voeren ze ook campagne voor wetgeving in Zuid-Korea om een einde te maken aan de hondenvleesindustrie. Uit een opiniepeiling die in opdracht van HSI Korea door Nielsen is uitgevoerd, blijkt dat bijna 84 procent van de Zuid-Koreanen geen hondenvlees eet of wil eten en bijna 60 procent is voorstander van een wettelijk verbod. Uitvoerend directeur van Korean K9 Rescue, Gina Boehler:
“Het is belangrijk dat we blijven aandringen op hervorming en verandering van de landbouwwetgeving in Zuid-Korea en dat we verandering van binnenuit effectief bevorderen. We zijn dankbaar voor onze samenwerking met HSI en we weten dat deze honden een beter leven zullen krijgen. We hebben de goedkeuring gezien en herkend van de meeste Zuid-Koreaanse burgers die zich actief verzetten tegen de handel in hondenvlees en lobbyen voor verandering, wat onze missie sterk en leven houdt.”
30 miljoen honden gedood
In Azië is hondenvlees verboden (met een verschillende mate van handhaving) in Hongkong, Taiwan, de Filipijnen, India, Thailand en Singapore, de steden Shenzhen en Zhuhai in China, de provincie Siem Reap in Cambodja en in 17 steden en regio’s in Indonesië. Ondanks deze toenemende verboden worden er in Azië naar schatting nog steeds zo’n 30 miljoen honden per jaar gedood voor het vlees.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer