Het is inmiddels zo koud aan het worden dat de meeste vlinders zijn verdwenen. Voor ons land was het een redelijk vlinderjaar, na een flinke dip sinds 2014. Maar in het Verenigd Koninkrijk gaat het historisch slecht met vlinders.
Tijdens de jaarlijkse vlindertelling deze zomer werd in het VK het laagst aantal vlinders gezien sinds het begin van de officiële landelijke telling. Sommige algemene soorten, zoals de dagpauwoog, werden tot zo’n 40 procent minder gezien dan in 2015.
Schok
Op het weer in de Britse zomer was dit jaar niet veel aan te merken, want die was relatief droog en warm. Richard Fox van de Butterfly Conservation:
“De daling in het aantal waarnemingen is echt een schok. De zomermaanden waren iets warmer dan gemiddeld, en toch zagen de meeste deelnemers minder vlinders dan normaal. Na de dip van de koude en natte zomer in 2012 hadden we een flinke stijging verwacht, maar die blijft uit dit jaar. Misschien dat de milde winter invloed heeft gehad, of het koude voorjaar. Of het gebruik van pesticiden door de intensieve landbouw eist nu zijn tol op voor de meest alledaagse soorten.”
Meer dan 36.000 Britten telden 390.000 vlinders. In 2013 zag iedere deelnemer gemiddeld 3,6 dagpauwogen, tegen een schamele 0,6 dit jaar. De algemeen voorkomende tuinvlinder kleine vos werd maar liefst 47 procent minder gezien dan in 2015.
Onzeker
Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen waar de forse daling door veroorzaakt wordt. Feit is wel dat het voor Nederland een relatief goed vlinderjaar was na de dip sinds 2014. Tijdens de Nederlandse jaarlijkse vlindertelling werden 112.464 waarnemingen doorgegeven afkomstig uit 4.093 tuinen. In 2015 was das de uitkomst 82.347/4.707 en het jaar daarvoor 69.087/4.166.
2013 was in Nederland een topjaar, met 195.864 vlinders in 6.789 tuinen. Het aantal soorten lag toen wel opmerkelijk lager: 36 in 2013, 54 dit jaar. Er worden vaker vlinders gezien die tot nu toe alleen in warmere gebieden leefden. Klimaatverandering zorg ervoor dat hun verspreidingsgebied groter wordt.
Bronnen: The Guardian, Vlindermee! ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Laat de wereld eens iets doen tegen al het landbouwgif en alle andere vervuiling die de natuur en daarmee een leefbare aarde steeds verder verstoren. Dat is heel wat nuttiger dan bijvoorbeeld een muur tussen Amerika en Mexico bouwen, om maar een onzinnig voorstel te noemen.
Jeroen, Niet altijd zo afgeven op de agrarische sector.
Dat is helemaal niet nodig en je overdrijft weer eens schromelijk.
Heb jij al eens van akkerrand beheer gehoord, en is het misschien een idee om je daar eens in te verdiepen?
Over vervuiling die de natuur verstoord; jouw auto vervuilt minstens net zoveel als als die van mij hoor.
En vertel eens, hoeveel kilometer rij jij per jaar, hoe stook jij jou huisje warm en hoe vaak ga jij met het vliegtuig op vakantie?
Wordt voor jouw vegetarische overtuiging geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt?
Niet altijd gelijk met de wijzende vinger naar een ander wijzen maar steek je hand ook eens in eigen boezem.
Wij planten al jaren tuinspul wat nut heeft voor vlinders, bijen, hommels enz. , erg leuk om te zien wat er allemaal op af komt en tegelijkertijd een steentje bijdraagt aan behoud van flora en fauna.
Mooi Monique, dank je wel. Was iedereen maar zo verstandig om zijn betonnen tuin op te breken en er bloemen en bloeiende struiken te planten. De kille armoede verander je dan in schoonheid, leven, kleurenpracht, creativiteit, vreugde.