In 2016 zijn er 201.000 dieren omgekomen door stalbranden. Een rampjaar voor de dieren. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Het is duidelijk dat de maatregelen die de overheid heeft bedacht in 2011 absoluut niet voldoende zijn om de dieren te beschermen. Simpele maatregelen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater zijn nog steeds niet verplicht, ondanks het advies van experts. Een stalbrand gaat gepaard met erg veel leed. De dieren raken in paniek, en proberen tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend. De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel en/of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd. Wakker Dier slaat alarm:
“Er moet nú ingegrepen worden. In iedere maand die wordt verspild met onderzoek en overleg, vinden mogelijk weer duizenden dieren een gruwelijke dood. We weten wat er moet gebeuren, nu is het tijd om dat ook te gaan doen!”
2016 rampjaar voor de dieren
In 2016 zijn er tot nu toe 100 konijnen, 473 runderen, 14.841 varkens en maar liefst 186.000 kippen omgekomen door stalbranden. Sinds de overheid in 2011 maatregelen heeft genomen om het aantal brandslachtoffers te verminderen, is het aantal brandslachtoffers nog niet zo hoog geweest. De maatregelen blijken dus niet te werken. Opvallend is dat er vooral veel kippen door brand overlijden. Dit komt omdat er enorme aantallen kippen in één stal zitten en deze dieren bij brand zelden kunnen vluchten. Ook de brandweer kan ze zelden redden. Dieren met een uitloop naar buiten, zoals melkkoeien, worden het vaakst gered.
Actieplan stalbranden
Sinds 2008 voeren Wakker Dier en de Dierenbescherming campagne voor brandveiligere stallen. Pas na 2011 waarin 318 duizend dieren omkwamen in een stalbrand, kwam de overheid in beweging. Er kwam een actieplan Stalbranden met vooral veel onderzoek en weinig actie. Het Bouwbesluit is in 2014 aangepast zodat stallen met dieren aan enkele extra eisen moeten voldoen. Maar dit geldt alleen voor stallen die ge- of verbouwd zijn sinds de aanpassing van het Bouwbesluit. De meerderheid van de stallen is nog steeds zeer onveilig: daar is een kip niet beter beveiligd tegen brand dan een wc-rol in een opslagloods.
Zeer beperkte actie in het actieplan
Het actieplan Stalbranden schiet ernstig tekort. Belangrijke aanbevelingen van wetenschappers zijn nauwelijks opgevolgd. Opvallend is dat zelfs simpele maar belangrijke maatregelen niet verplicht zijn. Denk hierbij aan een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater. Staatssecretaris Van Dam gaf vorige maand aan dat ze onderzoeken of het verplichten van een brandalarm een goed idee zou zijn. Hier wordt eerst nog wel maanden over nagedacht. Wakker Dier vindt dit onbegrijpelijk gezien het enorme risico waar miljoenen dieren iedere dag aan worden blootgesteld. De brand van 28 november jl. bewijst het nut van een brandalarm: de boer werd gewekt door zijn alarm en kon hierdoor 126 duizend kuikens redden. 34 duizend kuikens haalden het niet.
Eén brand, veel slachtoffers
Stallen worden steeds groter. Er komen steeds meer megastallen bij met 7 duizend varkens of 220 duizend kippen. Als er in zo’n grote stal brand uitbreekt, zijn de gevolgen desastreus. Een stal zit niet alleen bomvol met dieren, maar ook met brandbare stoffen en mestgassen. Bovendien hebben moderne stallen steeds vaker centrale ventilatieschachten die alle stallen verbinden waardoor een brand zich razendsnel verspreidt. De brandweer kan zelden meer doen dan toekijken. Als dieren het wel overleven, worden ze vaak de dag erna geëuthanaseerd omdat ze te veel last hebben van hun brandwonden of longen.
Wat moet er gebeuren?
Wakker Dier wil dat dieren beter beschermd worden. Het beste is natuurlijk een uitloop naar buiten, zodat de dieren kunnen vluchten. Verder is het niet meer dan normaal dat álle stallen moeten voldoen aan het nieuwe Bouwbesluit. Bovendien moeten centrale ventilatiesystemen die zorgen voor een snelle verspreiding over alle stallen, verboden of flink veiliger worden en behoort iedere stal een brandalarm, sprinklerinstallatie en voldoende bluswater te hebben. Verder moet de kans op brand verkleind worden door een Agro Elektra Inspectie (AEI) voor alle stallen verplicht te stellen, aangezien kortsluiting een belangrijke brandoorzaak is. Wakker Dier heeft staatssecretaris Van Dam hierover een brief gestuurd.
Persbericht Wakker Dier
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
14 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Nee hj, je blijft de boel voor de gek houden zoals gewoonlijk, maar blijkbaar heb je daar persoonlijk belang bij.
1. Plantaardig voedsel is véél gezonder dan vlees en ander dierlijk voedsel. Zelfs het conservatieve Bureau voor de Voeding adviseert inmiddels om veel minder vlees en andere dierlijke producten te gebruiken.
2. Door op de juiste manier te telen en verbouwen kun je eindeloos doorgaan zonder chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen, o.a. door elk jaar van gewas te wisselen. Op een natuurlijke manier wordt de bodem dan van voedingsstoffen voorzien net als in een bos. Je moet niet steeds hetzelfde op een stuk land willen verbouwen want dat put de grond namelijk uit.
3. Voor een kg vlees is 8 kg plantaardig voedsel en enorm veel water nodig dus een gigantische verspilling. Alleen al voor het veevoer is dus al 8 maal zo veel water nodig en dan al het water nog dat het dier drinkt.
Dit zijn onomstotelijke FEITEN !!!
Nee Jeroen,
1.niks veel gezonder, hooguit iets gezonder, maar vooral (vaak) te veel dierlijk voedsel gegeten.
2. idd kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn een onnatuurlijke toevoeging, maar chemische bestrijdingsmiddelen zijn geen voedselbron voor het gewas, dus niet relevant in dit geval.
Je kan nog zo vaak van gewas wisselen, de onttrokken voedingsstoffen vul je er niet mee aan.
Het grote verschil met bos is dat je er niet of nauwelijks oogst(= mineralenonttrekking). Dus dat vergelijk mag je ook niet maken.
3. productiedieren vreten enorme hoeveelheden voor ons mensen onverteerbaar voedsel, en zetten dat om in voor ons wel verteerbaar voedsel,dus die 8 kg is een loos getal.vele procenten landbouwgrond zijn veel te droog om humaan voedsel te verbouwen, dus het gras dat daar wel groeit is de enige manier om indirect toch humaan voedsel te verkrijgen, als men op die marginale gronden direct humaan voedsel wil verbouwen is vele malen meer water nodig.Het water dat het dier drinkt komt vrijwel rechtstreeks weer ten goede van de bodem via dierlijke mest.
Aan jou de uitdaging om eens 25 jaar op een stuk land de door jou gepropageerde manier van telen te proberen, binnen 5 jaar is het einde “Jeroens voedselboerderij”
Dit is vreselijk! Maar het lijkt me uiteraard ook vreselijk voor de boeren die dit overkomt zélf, want zij zien hun bedrijf in vlammen opgaan! Daar heeft Wakker Dier het helaas nooit over, dat het voor de boeren zelf ook heel erg is….
Maar ik vind sowieso dat de consumptie van vlees e.d. gewoon omlaag moet! Dan is er ook minder behoefte aan dit soort bedrijven, toch?
Hier lees ik 2x “vreselijk” om 2 totaal verschillende dingen, wat op mij overkomt dat het eerste “vreselijk” zo iets is als, ik lig er niet wakker van.
En zó is het ook.
Mensen liggen er niet wakker van. Het zijn maar varkens/koeien of kippen.
Dat deze dieren bij levende verbranding precies de zelfde pijn en angst ervaren als mensen, boeit de meeste mensen niet.
Het is maar een regeltje in de krant.
We zouden moord en brand gillen en van schande spreken als het om mensen zou gaan,
maar varkens…etc…
Medelij met die (mega)boeren?
Van mij part waren ze mee verbrand. Ja, vreselijkpfff
M.A., wat een onmenselijke reactie !
Reken er op dat die veehouders dagen en nachten wakker liggen, en later ook zwetend wakker worden, en niet om het financiële verlies.
Redactie, is de reactie van M.A. niet in strijd met de huisregels ?
volledig ongepast die laatste regel, niemand mag een ander dit toewensen.
Verschrikkelijk! Al die prachtige onschuldige dieren die op een gruwelijke manier door verstikking met hete rook of verbranding om het leven komen terwijl zij een vreselijke doodsstrijd leveren en hun natuurlijke instinct volgen om te willen vluchten. Maar zij kunnen niet vluchten. Omdat alle opeenvolgende regeringen al minstens 30 jaar bewijzen dat er helemaal niets verbeterd of opgelost wordt is het heel hoog tijd dat er eindelijk eens heldere en strenge wetgeving komt met betrekking tot alles wat met dieren te maken heeft. Hopelijk zal er na maart 2017 een regering komen die dieren wél serieus neemt, maar ik vrees het ergste. Dieren zijn geen dingen, geen handelswaar, geen gevoelloze objecten. Dieren hebben een ziel, gevoel, karakter, levenslust, behoefte om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen, en de behoefte om lang, veilig, gezond en gelukkig te leven.
De meest efficiënte manier om dierenleed uit te schakelen is door geen vlees meer te eten.
En liefst ook zo min mogelijk dierlijke producten als melk, kaas, enz.
Het is heel goed voor je gezondheid, natuur en milieu en natuurlijk dierenwelzijn.
Jeroen, en hoe moet de mensheid gevoed worden met al dat plantaardige voedsel, dat moet ergens van groeien, en de meest logische en natuurlijke wijze is via de kringloop plant,planteneter,mens.
Kom niet met permacultuur,voedselbossen of ander geneuzel, daar kunnen we geen 7 miljard mensen mee voeden.
Dan ben jij niet goed op de hoogte hj, juist als we massaal overstappen op plantaardig kan er voor zorgen dat iedereen te eten krijgt, want vlees en zuivel is de grootste voedsel verspilling, moet jij als boer toch weten.
Elke kilo vlees kost meerdere kilo voer en duizenden liters water.
Kengai, ik ben geen boer,maar los van dat, dieren zetten voor ons onverteerbare gewassen om in voor ons wel verteerbaar voedsel, en dat van dat voer en water is een kwestie van hoe je rekent.
hj, voor 1 kg vlees is 8 kg plantaardig voedsel en ook nog eens duizenden liters water. Dit zijn gewoon FEITEN ! En planten groeien gewoon in de natuurlijke kringloop en kunnen zonder problemen de hele mensheid voeden, ook wanneer de wereldbevolking zou verdubbelen. Maar een gigantisch deel van de landbouwgrond wordt verspild aan het verbouwen van veevoer. Dat er mensen zijn die met alle mogelijke trucs proberen recht te praten wat krom is en door gegoochel met cijfers de werkelijkheid manipuleren is bijzonder kwalijk en schadelijk voor alles en iedereen.
Nee Jeroen ,je zit helemaal mis, planten groeien gewoon in de natuurlijke kringloop ? ja, in de natuur, maar hier wordt geoogst ! afvoer van mineralen dus………..
En ook planten hebben een enorme behoefte aan water,en die dieren eten vooral voor ons onverteerbaar voedsel.
Jij bent degene die manipuleert en kromme dingen recht praat.
@hj, Je hebt de klok érgens horen luiden, maar..
Waarom denk je dat we onze groenten koken?
(celwanden/verteerbaar maken)
Heb je geen dier voor nodig.
M.A., nee, jij hebt blijkbaar de klok horen luiden.
Lees mijn reactie 8 jan. 23.06 verduidelijkt alles.