Een gouverneur in het noorden van Rusland heeft aangegeven minstens 100.000 rendieren te willen afmaken wegens een uitbraak van miltvuur. Wetenschappers geven aan dat dit aantal zelfs twee keer zo hoog moet zijn.
Rendieren hoeden is een belangrijke bron van inkomsten voor de inheemse bevolking in de Yamal-Nenets-regio (Jamalië). Dmitry Kobylkin, de gouverneur van deze regio, vertelde aan nieuwszender RIA Novosti dat er komende winter ongeveer 100.000 worden afgemaakt, omdat overbevolking voor te weinig voedsel zou zorgen en de kans op miltvuuruitbraak zou verhogen. In juli en augustus zijn meer dan 2500 rendieren en een 12-jaar oud jongetje overleden door een miltvuuruitbraak, de eerste sinds 1941.
Hoge temperaturen
Wetenschappers en ambtenaren geven de schuld aan abnormaal hoge temperaturen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Het verwarmen van de aarde kan ervoor zorgen dat de bevroren bacteriën ontdooien en vrijkomen. De lokale overheid koopt de rendieren op om ze af te maken en voor het vlees te gebruiken. Ambtenaren verwachten dat de rendiervleesuitvoer van 300 ton afgelopen jaar zal vergroten naar 800 ton dit jaar.
Overbegrazing
Er leven meer dan 750.000 rendieren in de Yamal-Nenets-regio, ondanks dat de weilanden in de regio maar 386.000 dieren kunnen houden zonder dat de kwaliteit van de grond wordt aangetast, zo liet directeur Vladimir Bogdanov van het Urals Institute of Plant and Animal Ecology weten aan Rossiyskaya Gazeta. Volgens hem moeten minstens 200.000 van deze dieren worden afgemaakt. Overbegrazing zorgt voor minder gras en planten, die zorgen voor een buffer tegen het ontdooien van de grond in de zomermaanden. Ook kan dit ervoor zorgen dat ze meer aarde binnenkrijgen, waar de miltvuurbacterie in kan zitten, aldus Bogdanov:
“Als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen zullen veel rendieren binnenkort sterven. De dieren krijgen te weinig voedsel en kunnen verschillende ziektes oplopen.”
Politieke kwestie
Het afmaken van rendieren is een politieke kwestie, doordat het hoeden ervan de inkomstenbron is van een groot deel van de inheemse bevolking. Er is een petitie gestart om de overheid tegen te houden. Een van de argumenten is dat er geen kans op miltvuur zou zijn als de overheid in 2007 niet was gestopt met het vaccineren van rendieren.
Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Zelfs daar willen de veeboeren steeds maar meer.
Er is nooit genoeg voor de hebzucht van bankiers en veeboeren.