De politie van Ramagundan, een plaatsje in de staat Telangana in India, heeft op woensdag 20 februari 16 mensen gearresteerd voor het stropen van een tijger op 7 januari jl. Vier anderen werden binnen een paar dagen na het doden van de tijger al opgepakt bij de vondst en inbeslagname van de huid van de mannelijke tijger in een huis in Mandamarri.
Waarschijnlijk werden niet eerder zoveel mensen gearresteerd voor één geval van stroperij in de staat Telangana.
India: 16 arrested for #tiger poaching in one of the largest arrests of people involved in #wildlife poaching in Telangana https://t.co/KQ98Pm21lt via @TelanganaToday#SeriousAboutWildlifeCrime pic.twitter.com/Gj0tvfHDrL
— CITES (@CITES) 22 februari 2019
Een bizar en schokkend gegeven kwam aan het licht toen bleek dat 7 van de 16 personen die op 20 februari werden gearresteerd werkzaam zijn voor de Tiger Hunting End Association (THEA), onder wie het hoofd en oprichter van de organisatie; Nandu Kishore Pimple. Een vrijwilligersorganisatie die is opgericht met als doel tijgers te beschermen tegen toenemende stroperij. Nandu Pimple en het team van THEA hebben met behulp van autoriteiten al vele stropers weten te stoppen, onder andere door transporten van tijgervellen tegen te houden en de autoriteiten informatie te verstrekken over valstrikken die door stropers zijn gelegd.
Chantage
Naar verluidt heeft Nandu Pimple zelf in januari de politie geleid naar de woning waar de tijgerhuid werd gevonden. Commissaris V Satyanarayana van de politie van Ramagundam doet een boekje open over Pimple:
“In 2008 werd hij informant van de politie. Het doorspelen van informatie naar de politie over stropers is echter niet bepaald winstgevend, waarop hij jagers begon te chanteren. In 2016 richtte hij THEA op en begon hij met het lanceren van bewustwordingscampagnes.”
Stroperij aangemoedigd
Onder de overige arrestanten bevonden zich onder meer zes vrijwilligers van THEA, drie stropers, twee personen die wilde dieren opsporen en vijf handelaars. In plaats van de informatie die THEA verkreeg te gebruiken voor het beschermen van tijgers, gebruikten Pimple en zijn handlangers deze juist om jagers aan te moedigen te stropen zodat ze een deel van de winst konden opstrijken.
Geld maakt blind
Toen in januari een aantal stropers een val had gezet voor de betreffende tijger en deze middels elektrocutie gedood had, bood Pimple 10 Indische Roepie (ruim €12.000) voor de huid. Omdat de stropers aangaven tenminste 30 Indische Roepie (ruim €37.000) voor de huid te willen ontvangen besloot Pimple de stropers aan te geven bij de politie. De politie had namelijk een beloning uitgeloofd voor de gouden tip die leidde naar de stropers. Dit leverde Pimple meer op dan wat hij zou kunnen terugverdienen met het doorverkopen van de huid. Pimple en de overige betrokken activisten van THEA konden gearresteerd worden nadat een andere vrijwilliger van de organisatie de politie inseinde.
Tijgerwijn
Eerder beschreef AnimalsToday dat naast de vacht van de tijger, die veel geld oplevert, ook het (bij-)geloof in de heilzame werking van tijgerbotten een belangrijke aanleiding is voor stroperij.
Van de botten wordt tijgerwijn gemaakt: een drankje waarvan men zegt dat het goed zou zijn tegen reuma en impotentie. Dit is, net als de zogenaamde medicinale werking van de neushoornhoorn, echter nooit wetenschappelijk bewezen.
Bronnen:
©Animals Today Rianne Kingma