Soms doe je ineens een schokkende ontdekking. Vandaag dus. Ik zat te kijken naar de cijfers van het proefdiergebruik over de jaren heen. Die hebben we vanaf 1981 tot en met 2011 voor Nederland in een overzicht.
En dan zie je dat in Nederland nog steeds net zo veel proefdieren worden gebruikt als in 1991. In 1991 wordt voor het eerst geregistreerd hoeveel proefdieren overtollig zijn. En toen kwam men op een totaal van 1.117.234.
En in 2011 zitten we nog steeds rond dat getal. De verhoudingen liggen wel iets anders.
In 1991 zijn 876.058 proefdieren gebruikt in proeven en 241.176 gefokt en afgemaakt.
In 2011 ligt dat dramatisch anders: 589.953 gebruikt en 530.446 onnodig gefokt en afgemaakt.
Wat moeten we hier nu mee? Moeten we nu blij zijn omdat het aantal dierproeven toch wel flink is gedaald? Of moeten we verontwaardigd zijn omdat het fokoverschot zo gigantisch is geworden? Ik kom er niet uit.
Dit dilemma maakt me een beetje schizofreen. Dus heb ik deze Gordiaanse knoop maar doorgehakt: het is beter om geen dieren geen keer te gebruiken. Hoef je ze ook niet te fokken. Toekomstmuziek, die beter is voor iedereen.
Kunstrat vervangt proefrat
©PiepVandaag.nl Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij
Strijd mee tegen dierenleed!
Marja Zuidgeest
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Als we nou eens met z’n allen geen producten meer kochten waar dierproeven mee zijn gedaan. Dan maak je een statement. Gewoon rapporteren en -that’s it- doet niets dan een hoofdschuddende lezer. Dus rapporteren en dan direct actie. Bijvoorbeeld met een grote lijst van producten waar je van weg moet blijven.
Zoals altijd, schrijven kunnen we goed maar als het komt tot werkelijke goede actie schieten we bijna altijd tekort.
Voorbeeld: Iedereen loopt te klagen over hun energie rekening. Doe dan eens een keer iets: Met mijn solar installatie was mijn vorige rekening 5 hele euries. Deze installlatie is niet alleen een investment in de natuur maar ook voor mijn pensioen door mijn rekening te verlagen.
Beetje meer nadenken mensen!!!!
Het gaat niet (meer) primair om cosmetica; daar rust inmiddels een Europees verbod op. Het gaat nu vooral om hard core dierproeven: die voor geneesmiddelen. Die kun je niet weigeren, helaas. Maar je kunt je wel verzetten natuurlijk.
Bijvoorbeeld door het Europese burgerinitiatief te ondersteunen op http://www.stopvivisection.eu/nl
Doel: 1 miljoen handtekeningen voor 1 oktober!
Proefdieren, ook een van de grote onzin religies in de wereld.
Wat wordt bedoeld met: “het is beter om geen dieren g e e n keer te gebruiken.” ?
De oorzaak van de ellende is m.i. dat door de focus op het concrete misbruik, de reservedieren buiten schot gebleven zijn. Proefdiervrij mag zich dat aantrekken. Dierenbescherming idem.
Van de overheid is uiteraard niets te verwachten. Die kun je op dit gebied van alles wijsmaken.
@Frances: die reservedieren worden gefokt op bestelling. Er worden ruime marges aangehouden, omdat er bij dierproeven ‘wel eens wat misgaat’.
Maar waarom / door wie worden die proefdieren dan gefokt?? Er is toch geen bedrijf zo oneconomisch dat ze iets produceren waarvan ze van tevoren al weten dat het niet verkocht wordt? Een bakker bakt toch ook niet 5 x meer broden dan dat hij weet te zullen verkopen?