Door de bosbranden in Australië is meer dan 20 procent aan bossen verloren gegaan. Gewoonlijk verbrandt gemiddeld minder dan 2 procent van de bossen in Australië door de verwoestende natuurbranden. Dit is ruim 10 keer meer dan andere jaren. Klimatologen geven klimaatverandering als mogelijke reden voor de enorme bosbranden.
Australische onderzoekers geven uitleg over de kenmerken van de bosbranden in het tijdschrift Nature Climate Change. Volgens hun onderzoek is er 5,8 miljoen hectare bossen in de as gelegd in de staten Victoria en New South Wales tussen september 2019 en januari 2020. Omdat de data uit Tasmanië niet is meegerekend is het hoogstwaarschijnlijk dat er meer dan 20 procent aan natuur verloren is gegaan. Met deze data wordt deze periode met de meest verwoestende bosbranden geregistreerd. Matthias Boer van de Universiteit van West-Sydney:
“In het midden van de Australische lente 2019, beseften we dat een groot deel van de bossen in Oost-Australië in één keer platgebrand kon worden…Het was een schok toen we beseften dat dit seizoen helemaal afwijkend was in termen van percentage afgebrand bos op vasteland.”
Het totaalaantal dieren dat als gevolg van de natuurbranden in Australië is overleden, is volgens de universiteit van Sydney meer dan 1 miljard. De branden bedreigden behalve koala’s ook vliegende vossen, kangoeroes en andere buideldieren, kikkers, slangen, hagedissen, vogels en vee. De bosbranden alleen zouden naar schatting al tot twee derde van de jaarlijkse CO2-uitstoot van het land hebben veroorzaakt, meldde de Sydney Morning Herald.
Bron:
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer