Afgelopen weekend zijn er bij een stalbrand 20.000 varkens aan de dood ontsnapt. Het gaat om een megastal in Moergestel. Meerdere korpsen rukten uit om het vuur te bestrijden.
De brand woedde in een van de twee stallen op het terrein. In de stal wordt een compartiment gebruikt als opslag voor materialen, generatoren en machines. In het andere deel zijn de varkens gehuisvest.
“De brand woedde in het opslagdeel, dat met een brandwerende muur van de varkens gescheiden is”, aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio. De brandweer bestreed niet alleen het vuur, maar probeerde ook ‘met man en macht’ de muur overeind te houden.
Uiteindelijk is het opslagdeel van de stal volledig uitgebrand. De varkens verbleven tijdens de brand in de stal. Volgens de Veiligheidsregio waren de dieren rustig tijdens de brand, “ondanks dat ze wel wat last zullen hebben gehad van de rook” aldus een woordvoerder.
Bron: RTL ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
In dit geval zijn er dus 20.000 aan de verbrandingsdood ontsnapt. Waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid want het loopt in de regel heel anders af. Wat ik niet snap is dat er wel voorwaarden gesteld worden aan de brandveiligheid ven zo’n stal en aan de brandwerendheid van bepaalde materialen (opgelegd door de boeren), maar dat er geen harde welzijnseisen op tafel liggen als zo’n knots van een gebouw wordt gepland.
Wat mij betreft mag zo’n bedrijf pas zijn vergunning krijgen als de eigenaar van de dieren een plan heeft hoe hij het welzijn garandeert tijdens een uitslaande brand of tijdens een uitbraak van een besmettelijke ziekte.
Je zal als veterinair maar voor de taak gesteld worden om in geval van varkenspest even 20.000 dieren binnen 24 uur te ruimen, zoals het in de draaiboeken is vastgelegd. Dat is 24 uur lang elk uur 833 biggen doden. Een schier onmogelijke opgave.
Waarom maakt dierenwelzijn tijdens noodsituaties geen deel uit van het vergunningenstelsel zoals in Emsland/Duitsland. Daar krijgt een boer pas een (bouw) vergunning als hij kan aantonen hoe hij het welzijn van de dieren garandeert. Daartoe moet hij een bedrijfsplan opstellen hoe er in noodsituaties dierenwelzijn wordt gegarandeerd. De veterinaire inspectie ziet toe op de deugdelijkheid van deze plannen en geeft uiteindelijk een vergunning af, analoog aan de vergunning die door de brandweer wordt afgegeven waar het gaat om brandveiligheid.
Zonder deze vergunningen mogen de dieren weliswaar geplaats worden, maar in geval van een noodsituatie kan de boer geen beroep doen op compensatie. Dit is geregeld via een gezamenlijke verzekering (de Tierseuchen Kasse) die pas uitkeert als achteraf blijkt dat de veterinaire dienst vooraf het plan heeft goedgekeurd en bij blijk dat de boer zich volledig aan dit vooropgestelde plan heeft gehouden. Kost maar €0,70 per varken, maar daarmee dwingt de overheid de boeren om vooraf over dit soort situaties na te denken. Dit zou wat mij betreft dwingend toegepast moeten worden in Nederland.
… brandwerendheid van bepaalde materialen (opgelegd dood de brandverzekaar) …
ik wordt er iedere keer zo verdrietig en boos van, die arme beestjes, ingesloten in een vuurzee
ik ben zelf vega, en eet geen vlees of vis etc,..
hoe kan het toch zo vaak gebeuren !??
een stal die in de brand gaat ?
wat is de oorzaak toch iedere keer ?
ik heb echt met die arme beestjes te doen, kon ik ze maar redden !
:(
Ja,dat krijg je met deze megastallen .je moet er niet aan denken wat er gebeurt was. 20000dieren opeen gepropt wat een dieren leed alleen al.in zo,n stal.en dan de risico, s. Ze moeten ophouden met deze megastallen het zijn geen dingen maar levende wezens met gevoel. Nu weer de discussie in Groningen waar ik woon over megastallen a.u.b.niet doen.