De EU is mede-verantwoordelijk voor de grootste commerciële slachting van landdieren. Elk jaar worden er 2 miljoen kangoeroes in Australië geslacht voor hun huiden en vlees doordat er simpelweg ‘behoefte’ aan is. Onnodig, zo vindt het gros van de Australiërs.

2 miljoen kangoeroes
2 miljoen kangoeroes per jaar geslacht door vraag vanuit EU | Foto: publiek domein

Kangoeroeleer wordt in Europa gebruikt om voetbalschoenen, motorpakken en andere luxe modeproducten te produceren. Daarnaast wordt het vlees van deze dieren verkocht in Europese supermarkten en restaurants, en de resten worden gebruikt in dierenvoeding.

2 miljoen kangoeroes

De EU speelt dus een belangrijke rol in het massaal slachten van 2 miljoenen kangoeroes, inclusief hun joey’s (baby kangoeroes). Non-profit organisaties en Australiërs vinden dat het tijd is om daarmee te stoppen. Het beleid van de EU heeft namelijk een flinke impact op dieren en mensen buiten haar grenzen.

2 miljoen kangoeroes
Foto: publiek domein

Onderzoek: Australiërs willen dit niet

Uit een nieuwe opiniepeiling blijkt dat Australiërs deze kangoeroes willen beschermen. 98 procent van de Australiërs vindt het belangrijk vanwege het ecosysteem, terwijl 64 procent vindt dat Australiërs echt een standpunt moeten innemen tegen het commercieel doden van kangoeroes.

Een aantal grote bedrijven (waaronder Nike en Puma) zag dit probleem ook en stapte af van het gebruik van kangoeroe-producten. Deze bedrijven – die voorheen wel bijdroegen aan deze slachting – kondigden aan dat ze in plaats van kangoeroeleer synthetische materialen gaan gebruiken.

Adidas opgeroepen om te stoppen met gebruik kangoeroe-leer

Hopelijk minder kangoeroes geslacht

“Dat is een goede ontwikkeling, want de handel in deze dieren is slecht gereguleerd”, zo vertelt Manuela Ripa van het Europese parlement.

“Deze handel brengt de kangoeroe populaties in gevaar en het brute lot van talloze gezonde joeys is niets minder dan barbaars.”

“De Australische regering slaagt er niet in om onze kangoeroes te beschermen tegen de gelegaliseerde commerciële handel in wilde dieren, maar dit nieuwe nationale onderzoek toont aan dat Australiërs er echt om geven”, zo voegt ze toe aan het onderzoek.

Oprichter Kangaroos Alive positief

Mick McIntyre, de oprichter van non-profitorganisatie Kangaroos Alive (die dit onderzoek onder Australiërs uitvoerde) hoop dat het einde van de slachting van de 2 miljoen kangoeroes in zicht is na afspraken tussen de EU en Australië.

“De EU en Australië naderen het einde van de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst en beide partijen verwachten dat de besprekingen snel zullen worden afgerond.”

“Het is daarom van cruciaal belang dat de partners deze laatste fasen aangrijpen om ambitieuze bepalingen over dierenwelzijn in de overeenkomst op te nemen en een einde te maken aan wrede handel”, aldus McIntyre over deze situatie. Wanneer deze onderhandelingen aflopen is niet bekend bij de redactie.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk