In Lower Sabie, een gebied in het Kruger National Park in Zuid-Afrika, werd in 2014 een witte neushoorn gedood. Nu, zeven jaar later is een van de daders, de 38-jarige Simon Mahumbane Lubisi, schuldig bevonden aan het doden van de neushoorn en veroordeeld tot 19 jaar cel.
Op de dag van het incident waren parkwachten het gebied aan het patrouilleren toen ze een groep stropers tegenkwamen. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij een van de stropers is omgekomen en drie anderen, waaronder Lubisi, gearresteerd werden. Nadat Lubisi en de anderen in de rechtszaal waren verschenen, mochten ze met een borgsom de cel verlaten. Maar aangezien de mannen niet op hun volgende hoorzitting kwamen opdagen, concludeerde de politie dat ze waren gevlucht. Na een lange zoektocht naar de stropers werd Lubisi in 2019 gearresteerd. De andere twee stropers zijn helaas nog altijd op vrije voet.
.
19 jaar cel
Lubisi is door de rechtbank veroordeeld tot 19 jaar celstraf voor het betreden van verboden terrein, het jagen op neushoorns, het beramen van een misdaad en wapenbezit. Het grootste deel van zijn straf heeft hij te danken aan het doden van de neushoorn, waar Zuid-Afrika de laatste jaren hard tegen optreedt. Dit is dan ook niet de eerste keer dat er in het land zo’n hoge celstraf wordt gegeven voor stroperij: in 2014 kreeg een stroper zelfs 77 jaar celstraf, een van de zwaarste straffen ooit gegeven voor stroperij. Politiecommissaris Luitenant-Generaal Semakaleng Manamela is dan ook blij met het vonnis. Hij zegt dat de hoge celstraf een waarschuwing is voor stropers die dezelfde misdaad overwegen.
.
De witte neushoorn
De witte neushoorn wordt vooral gedood voor zijn hoorn. De gemalen hoorn wordt in Azië als medicijn gebruikt voor allerlei kwaaltjes zoals een bloedneus en hoge koorts, maar ook voor ziektes zoals kanker, terwijl de effectiviteit hiervan nooit bewezen is. Het wordt hier ook gezien als statussymbool. Hoewel de internationale handel in de hoorns verboden is, is de illegale jacht op neushoorns in Zuid-Afrika enorm toegenomen. Dit komt doordat deze handel ontzettend lucratief is: een kilo neushoornhoorn is in Azië op de zwarte markt evenveel geld waard als een kilo goud.
Het gevolg van de hoge marktwaarde van neushoornhoorn is dat de populatie van de witte neushoorns in Kruger National Park in bijna tien jaar met 70 procent gedaald is, van 10.600 tot ongeveer 3.550 dieren in 2019. De neushoorn is hierdoor al een lange tijd een bedreigde diersoort, waardoor Zuid-Afrika veel maatregelen treft om stroperij tegen te gaan. Volgens Christiaan van der Hoeven van het WNF is er in Kruger National Park dan ook een bittere strijd gaande om de overgebleven neushoorns te beschermen:
“Het is daar zwaar oorlogsgebied. Een boswachter vertelde me dat hij geen weekend vrij kan zijn, want dan mist hij meteen tien neushoorns. Het is voor die rangers van het ene vuurgevecht naar het andere om stropers te weren.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?