In het Brabantse Moergestel, gemeente Oisterwijk, zijn gisteren en vandaag 18.000 kalkoenen vergast omdat op een pluimveebedrijf vogelgriep is geconstateerd. Het gaat waarschijnlijk om de hoog patogene variant H5N8, die zeer besmettelijk is en dodelijk voor de vogels. De ‘ruiming‘ is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De pluimveehouder bemerkte op 4 januari dat er meer kalkoenen stierven dan ‘normaal’ en liet onderzoek doen of de dieren waren overleden door het vogelgriepvirus. Gisteren, 5 januari, bleek dit inderdaad het geval te zijn. Het gaat om een bedrijf met ‘scharrelkalkoenen’, maar van buiten rondscharrelen is sinds afgelopen herfst geen sprake meer door de ophokplicht. Pluimveehouderijen met 250 dieren of meer moeten sindsdien alle dieren binnenhouden.
Biologische en vrije-uitloop pluimveebedrijven zijn vooral vatbaar voor de vogelgriep, waarbij trekvogels steevast worden aangewezen als de verspreiders. Tegelijk geldt er een verbod op het transport van pluimvee, mest en bodemstrooisel, want ook de mens kan het vogelgriepvirus makkelijk verspreiden wanneer slordig wordt omgesprongen met de hygiëne binnen en buiten het bedrijf. Volgens de RVO kan het vogelgriepvirus ook geïmporteerd worden via pluimveevlees.
18.000 kalkoenen vergast
Onderstaande beelden van de ruiming in Moergestel zijn gemaakt door Omroep Brabant:
.
.
In een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf aan de Floraweg in Moergestel bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. Binnen 3 kilometer rondom het bedrijf liggen 6 andere pluimveebedrijven. Deze worden ook onderzocht op vogelgriep, zo meldt de Rijksoverheid. In de zone van 10 kilometer rond het bedrijf bevinden zich 21 pluimveebedrijven met in totaal 3 miljoen legkippen, aldus Pluimveeweb. Wanneer de vogelgriep zich verder verspreid zullen al deze dieren gedood worden.
Minister Schouten van LNV heeft binnen de 10 kilometerzone een vervoersverbod ingesteld voor alle pluimvee, mest, eieren en gebruikt strooisel. Ook voor andere dieren en dierproducten van commerciële pluimveebedrijven geldt in het gebied een transportverbod.
Meldplicht
Behalve de ophokplicht geldt voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens in heel het land een aangescherpte meldplicht: zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van ‘uitval’ van dieren. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen, zo meldt de Rijksoverheid.
Bronnen:
- AD
- Omroep Brabant
- Pluimveeweb
- Rijksoverheid
- Download de Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied hoogpathogene vogelgriep Moergestel 2021 (pdf)
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl BVR