Dierenwelzijnsgroepen roepen al heel lang toeristen en reisorganisaties op om stil te staan bij de situatie en het leed van wilde dieren die als toeristische attractie worden ingezet. Selfies met tijgers, rijden op een olifant of zwemmen met dolfijnen; het is allemaal lang niet zo onschuldig als vaak op het eerste gezicht lijkt. Steeds meer touroperaters, online reisbureaus en social mediasites geven gehoor aan deze oproep en bieden geen attracties waar dieren onethisch behandeld worden meer aan.
Toeristische wildlife attracties beslaan 20 tot 40 procent van de wereldwijde toerismesector die jaarlijks meer dan US $ 1 biljoen in het laadje brengt.
Onwetendheid over dierenmishandeling
De keerzijde is volgens belangenbehartigingsgroepen dat veel van de dieren in deze sector – in het bijzonder bedreigde diersoorten – uitgebuit worden teneinde toeristen te vermaken.
“Goedwillende mensen worden vaak gedupeerd door wildlife attracties en zijn zich totaal niet bewust van de wreedheid die de dieren in gevangenschap ondergaan.”
Dit zegt Ben Williamson, senior internationaal media directeur van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Williamson adviseert reizigers om locaties waar het “berijden, knuffelen of het nemen van een selfie met olifanten, tijgers, dolfijnen en andere wilde dieren” mogelijk is te mijden.
Wereldwijd is er discussie gaande over waar de grens moet worden getrokken met betrekking tot het gebruik van wilde dieren als/ voor toeristenattracties. In Thailand, India en vele andere landen worden bijvoorbeeld nog wel olifantenritjes aangeboden.
Nieuw dierenwelzijnsbeleid in reissector
Echter, in de Verenigde Staten hebben de online reisorganisaties TripAdvisor en Expedia besloten niet langer belevenissen aan te bieden waarvoor dieren onethisch worden behandeld.
Om aandacht aan te besteden aan het dierenleed dat schuilgaat achter te toeristenindustrie besloot Instagram vorig jaar om bepaalde wildlife gerelateerd hashtags uit te lichten. Op deze manier wilde Instagram gebruikers informeren over de mishandeldeling van sommige dieren, enkel zodat toeristen ermee op de foto kunnen. Ook andere reisorganisaties als Trafalgar en Worldwide Expeditions hebben hun beleid omtrent dit soort activiteiten aangepast.
TripAdvisor introduceerde haar nieuwe dierenwelzijnsbeleid al in 2016 en schrapte daarmee de gehele kaartverkoop voor attracties waarbij reizigers fysiek in contact konden komen met opgesloten wilde dieren en bedreigde diersoorten. Inmiddels heeft TripAdvisor het beleid wederom herzien en zijn ook attracties waarbij dieren volgens het bedrijf worden vernederd, zoals het verkleden van orang oetans in Azië, van hun lijst verbannen.
James Kay, onderdirecteur van TripAdvisor zegt:
“Er zijn niet echt universeel overeengekomen criteria omtrent welke activiteiten binnen de grens zijn van wat goed is en welke niet juist zijn om voort te zetten. We hebben zelf moeten aangegeven waar wij staan en waar wij de grens trekken.”
‘Bezint eer ge begint’
Voor Williamson is de grens duidelijk. Hij raadt mensen aan zich bewust te worden van dierenmishandeling wanneer ze overwegen kamelen te berijden bij de Pyramides van Gizeh in Egypte, of ritjes op ezels willen maken bij Blackpool strand in het Verenigd Koninkrijk, of wanneer ze te paard de Taal Vulkaan op de Filippijnen willen ontdekken, om maar enkele voorbeelden te noemen. Soms krijgen deze dieren onvoldoende voedsel en water, anderen worden fysiek mishandeld.
Ook dierentuinen en circussen komen onder vuur te liggen vanwege de manier waarop dieren daar worden behandeld. In 2016 is SeaWorld gestopt het met fokken van orka’s in gevangenschap. In datzelfde jaar zijn de Ringling Brothers gestopt met olifanten laten paraderen. De olifanten zijn overgebracht naar een opvangcentrum in Florida.
In het bijzonder de manier waarop olifanten worden behandeld in de toeristische sector, heeft dierenwelzijnsgroeperingen geshockeerd. Volgens een rapport van World Animal Protection (WAP) van vorig jaar wordt meer dan een derde van de bijna 3000 olifanten in gevangenschap die gebruikt worden worden toeristisch vermaak, vastgehouden onder gruwelijke omstandigheden. Het rapport stelde dat “vele olifanten bij toeristenattracties normaalgesproken dag en nacht aan een ketting vastzitten”. “Ze kregen slechte voeding en slechts beperkte gezondheidszorg”.
Dierenleed aan het licht dankzij digitalisering
Dankzij het digitale tijdperk is het dierenleed veel meer aan het licht gekomen. Het nemen van een selfie met een wild dier wordt vaak gezien als iets onschadelijks, maar voor de meeste dieren is het erg stressvol en ze lijden er behoorlijk onder, volgens het WAP rapport. De dieren worden regelmatig geslagen, jongen worden van hun moeders gescheiden en opgesloten in vuile verblijven. Ook is er een illegale handel gaande in exotische en bedreigde dieren, die door stropers uit het wild gevangen worden genomen.
Elizabeth Hogan, campagnemanager voor oceanen en wildlife bij World Animal Protection, adviseert reizigers na te denken over wat er allemaal voorafgegaan is aan een selfie met een wild dier. Wat deze dieren allemaal hebben moeten doorstaan voordat ze eindigen in gevangenschap. Hogan:
“Dit is een wild dier. Jouw keuzes, jouw wil om die foto te bemachtigen, die selfie betekent dat dat dier zich niet natuurlijk kan gedragen. Als je een twee weken oud tijgerwelpje vasthoudt en je voedt het met een flesje, waar is dan de moeder van dat welpje?”
Instagram pakt foute wildlife selfies aan
Instagram besloot vorig jaar haar beleid te herzien nadat uit rapportcijfers van WAP bleek dat het aantal selfies met wilde dieren dat tussen 2014 en 2017 gepost werd op Instagram met 292 procent was toegenomen. In ruim 40 procent van deze selfies was sprake van ‘foute selfies’, waarop mensen te zien waren die wilde dieren vasthielden, knuffelden of ongepast omgingen met de dieren. Hogan:
“Sociale media spelen absoluut een rol in het bepalen van de manier waarop mensen kijken naar wilde dieren.”
Voor vele reizigers blijft het lastig te bepalen wat wel of niet juist is om te doen, vooral als andere reisorganisaties gewoon excursies als zwemmen met dolfijnen blijven aanbieden.
Hoe kies je de juiste reis en activiteiten?
Volgens Williamson van PETA is de beste manier om zeker te weten dat je de juiste keuzes wat betreft dierenwelzijn op reis maakt, door je reis te boeken via een organisatie die zich specialiseert in diervriendelijke reizen, zoals Humane Travel.
Het merendeel van de reisorganisaties die de nieuwe dierenwelzijnsprocedures hebben doorgevoerd hebben ook educatieve componenten toegevoegd. Bij activiteiten op bijvoorbeeld TripAdvisor waar dieren bij betrokken zijn kun je klikken op een pootafdrukje, die je doorstuurt naar een educatieve pagina. James Kay van TripAdvisor zegt hierover:
“De grootste impact kunnen we hebben door ervoor te zorgen dat gebruikers zo goed mogelijk geïnformeerd zijn, zodat ze ethisch verantwoorde keuzes kunnen maken waar ze zichzelf ook goed bij voelen.”
Bron: Stuff ©AnimalsToday Rianne Kingma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Homo Stupidens ipv Homo Sapiens
Wel leuk overigens: in een bepaald land komen in een bepaald seizoen walvissen langs. Met mensen van een universiteit in een 6-persoons motorbootje gezeten, wachten tot ze komen en voorbij trekken. Geweldig!
De mens kan nadenken, maar meestal word daar geen gebruik van gemaakt.