Al voordat de massale dump van galgo’s plaatsvindt na het jachtseizoen barstten diverse Spaanse opvangcentra al uit hun voegen rond de jaarwisseling. En de situatie in de opvangcentra wordt er niet beter op. Opvangcentra zoals Fundación Benjamin Mehnert, SOS Galgos, Galgos112, die jaarlijks duizenden galgo’s opvangen, verzorgen en ter adoptie aanbieden. Volgens diverse Spaanse media zouden er gemiddeld 160 galgo’s per dag gedumpt worden. Terwijl er schattingen zijn dat er zo’n 50.000 galgo’s jaarlijks achtergelaten en/of gedood worden, zou dit cijfer veel hoger kunnen liggen: jagers met een vergunning kunnen zoveel galgo’s hebben als ze maar willen.
Fundación Benjamin Mehnert maakt de huidige situatie zichtbaar via een tweet:
“Gisteren meldden we dat 20 galgo’s waren aangekomen in de opvang, op het tijdstip om naar huis te gaan waren er alweer 23 andere aangekomen; 43 in totaal en sommige in een staat van extreme ondervoeding.”
ABANDONO
Ayer os comentábamos la llegada de 20 galgos a nuestras instalaciones, pues a la hora de irnos a casa habían llegado otros 23, 43 en total y algunos en un estado de desnutrición extremo.
Si quieres adoptar: https://t.co/G0pRioO2CU pic.twitter.com/9rieOmxnRa— F. Benjamín Mehnert (@fundacionbm) December 19, 2017
Enkele dagen later:
“Hallo allemaal, er lijkt geen einde te komen aan dit jachtseizoen. We barsten uit onze voegen, onze faciliteiten lopen op 150% van onze mogelijkheden; het jachtseizoen eindigt meestal in februari.”
Onbeperkt fokken
Het is onbekend hoeveel galgo’s in het jachtseizoen ingezet worden. De woordvoerder van twee pro-galgojachtorganisaties (la Real Federación Española de Caza en Plataforma en Defensa de la Caza con galgos), Abraham Corpa, geeft in een interview voor de Spaanse nieuwssite enfoques.es cijfers over het aantal fokkers van galgo’s. Volgens Corpa zijn er 200.000 fokkers in Spanje die een jachtvergunning hebben, en ze kunnen zoveel galgo’s hebben als ze maar willen. Corpa:
“Het is niet hetzelfde om het te beperken tot twintig of drie a vier galgo’s. Met drie a vier, als je geen goede galgo hebt, hoe fok je dan? Niemand mag bepalen hoeveel dieren men mag houden maar ik ben er voorstander van om minder te fokken en meer te selecteren.”
Het is niet makkelijk om 200.000 mensen te controleren. Als het gemiddeld aantal galgo’s per persoon met een vergunning 10 is, dan is het mogelijk dat er jaarlijks meer dan 2 miljoen galgo’s in Spanje voor de jacht gefokt worden.
Voor de jagers is een galgo niets meer dan een gebruiksvoorwerp die je gebruikt voor de jacht, een dier dat 10 maanden lang onderworpen wordt aan trainingen, en rust heeft gedurende twee maanden per jaar. Corpa stelt verder de vraag ‘als je geen goede galgo hebt, hoe fok je dan?’. Maar wat gebeurt er dan met de ‘slechte’ galgo’s? De galgo die slecht jaagt en niet aan de eisen van de jager voldoet?
Seprona
Het is onmogelijk om het fokken van galgo’s te controleren als jagers met een vergunning de mogelijkheid hebben om zoveel dieren te fokken als ze maar willen. Er zijn onvoldoende agenten van Seprona (de Dienst natuurbescherming van de Spaanse politie-eenheid van de Guardia Civil) om alle installaties waarin de dieren leven en gefokt worden te inspecteren.
Terwijl de opvangcentra uit hun voegen barsten door de massale dump van galgo’s, worden door Seprona maar weinig gevallen van gedumpte galgo’s geregistreerd. In 2016 maar 56 galgo’s. Het gaat hier om zaken die Seprona zelf in behandeling heeft genomen, onder meer door klachten over dierenleed. De reddingsorganisaties geven meestal niet door aan Seprona hoeveel honden ze gevonden hebben. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat veel dierenorganisaties zich genegeerd voelden door de politie of Seprona bij eerdere meldingen. Sommige organisaties kiezen ervoor om alleen de ernstigste gevallen door te geven aan Seprona.
De Spaanse autoriteiten doen veel te weinig om de structurele mishandeling van galgo’s een halt toe te roepen. Het onbeperkt kunnen fokken van galgo’s heeft een groot impact op de problematiek. DutchGalgoLobby zal de Spaanse regering erop blijven wijzen dat er nieuwe wetten ontwikkeld moeten worden en de bestaande wetgeving gehandhaafd dient te worden om een einde te maken aan de galgoproblematiek.
Persbericht DutchGalgoLobby
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Ja stoppen of boycot toerisme e.d.
Jagers horen in een gesloten inrichting, dat scheelt een hoop ellende.
Wil je graag anderen mishandelen en vermoorden, dan is dat een zware geestelijke afwijking en dus zal je behandeld moeten worden met zware middelen.
Juist ja helemaal mee eens.
Waar blijft Europa met de wetten die jacht met honden in Spanje verbiedt? Elke dag is er 1.
Er worden ook podenco’s gebruikt voor de jacht in Spanje. Ze staan zelfs op 1. Galgo’s is 2 (zie podencoworld: Spanje is podencoland). Laat Europa de podenco’s ook gelijk meenemen in dit verhaal. Podenco’s jagen niet alleen met zicht, maar met al hun zintuigen. Podenco’s zijn halfwindhonden (oertype) zoals u weet.
Zelf heb ik 1 superangstige galgo (uit Spanje geadopteerd via AINF) en 1 opvanggalgo (AINF.NL Loussane ter adoptie, Facebook: AINF Loussane) en 1 angstige (voor mannen helemaal, alleen al het geluid van spaanse mannen die praten op filmpjes op computer laat haar vluchten naar andere kant kamer met staart tussen de benen) opvangpodenco (AINF.NL Fortunata) uit Spanje.
Europa doe iets en snel!
Het is niet meer van deze tijd om dit toe te laten! Hoe kan dit gestopt worden. Het is verschrikkelijk!
spanje is een Europees land, hoe werden zij ooit aanvaard ? Ze voldoen niet aan de waarden en normen ivm dierenmishandeling. Het is een echte schande hoe met de jachthonden in Spanje wordt omgegaan. Ik heb zelf een Galgo geadopteerd die getraumatiseerd is en heel angstig voor mannen. Wat voor mensen zijn die Galgueros ? Ik heb mijn buik vol van al dat dierenleed daar !
Het is de hoogste tijd om deze wrede handel met levende wezens te stoppen. Hoe meer mensen zich laten horen hoe beter, publieke druk werkt echt!