Meer dan 1,5 miljoen Europeanen hebben het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ voor een verbod op kooien in de veehouderij ondertekend. Hiermee sluit het burgerinitiatief vandaag met een overweldigend succes. De organisatoren hadden een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen voor een succesvol initiatief, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen. Ruim 160.000 Nederlanders zetten hun handtekening; nooit eerder werd een Europees burgerinitiatief door zoveel Nederlanders gesteund.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland en Nederlands lid van het organisatiecomité:
“Dit is een historisch moment. De Europese burgers hebben gesproken en het is duidelijk: Europa wil een diervriendelijkere veehouderij. Het opsluiten van dieren in krappe kooien voor de productie van goedkoop vlees en eieren is gewoonweg onacceptabel. Dieren verdienen een goed leven en de ruimte om zichzelf te zijn. Het is nu aan de Europese politici om naar de burgers te luisteren en actie te ondernemen.”
Grootste dierenwelzijnscampagne
Stop de kooien is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 150 organisaties uit heel Europa doen mee. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. De oproep is breed gesteund: in 18 Europese landen werd de drempel voor het vereiste aantal handtekeningen overschreden. In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Bont voor Dieren, CAS International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, Foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.
Dierenleed in kooien
In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.
De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.
Persbericht CIWF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Eindelijk ook weer eens een beetje goed nieuws.
Het meeste in die walgelijke intensieve vee-industrie gaat over heel veel diepe ellende.
Triest dat dit soort acties nodig zijn maar helaas gaat verandering en vooruitgang vaak enorm langzaam.
Laten we hopen dat dit zal leiden tot afschaf van deze afschuwelijke praktijken en tot een verdergaande verbetering in de vee-industrie.
Geen dier zou ooit misbruikt mogen worden, pijn mogen hebben, mishandeld mogen worden, verwond mogen worden, verwaarloosd mogen worden, angst mogen hebben, verdriet aangedaan mogen worden, stress bezorgd worden.
“Wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet.”
Laten we dat ook op dieren betrekken.