Het is vandaag – 14 juli – voor de derde keer Wereld Chimpansee Dag, of World Chimpanzee Day. En wie chimpansee zegt denkt natuurlijk aan Jane Goodall. Deze datum is dan ook niet geheel toevallig, want vandaag precies 60 jaar geleden kwam Jane aan in Gombe, Tanzania, om chimpansees te bestuderen.
Jane’s levenswerk startte vandaag precies 60 jaar geleden in Tanzania. Op 14 juli 1960 begon haar baanbrekende onderzoek, dat vele gevolgen had voor mens en dier en de wijze waarop we met chimpansees en andere primaten omgaan.
Op onderstaande foto is Gombe National Park en de ligging van de woning van Jane te zien:
Het werk van Jane en het daaruit ontstane wereldwijd bekende Jane Goodall Institute is inmiddels het langstlopende onderzoek naar primaten in het wild ooit, zo meldt het instituut met trots in de nieuwsbrief:
“Wij zijn erg trots op de revolutionaire wetenschappelijke ontwikkelingen van het Gombe Stream Research Center. In 60 jaar is er ontzettend veel bereikt op het gebied van innovatieve bescherming van chimpansees en hun leefgebieden.”
In onderstaande video roept Jane Goodall de wereld op om chimpansees een beter leven te geven en vooral ook een toekomst. Tevens hoopt ze dat 14 juli wereldwijd erkend wordt als World Chimpanzee Day:
.
.
“Samen kunnen we ervoor zorgen dat chimpansees in gevangenschap een beter leven krijgen. Samen kunnen we wilde chimpansees redden in hun bossen, hun thuis. We moeten, anders zullen onze nakomelingen zo boos zijn dat we zomaar onze naaste familieleden hebben laten verdwijnen.”
Chimpansees komen voor in equatoriale bossen in Centraal- en West-Afrika. Volgens sommige deskundigen zouden er nog zo’n 150.000 tot 200.000 levende individuen zijn, volgens anderen nauwelijks 100.000. Een eeuw geleden waren het er nog zo’n 2 miljoen, maar de oprukkende mens, gepaard gaande met ontbossing, jacht en stroperij maakt dat het nu een bedreigde diersoort is op de Rode Lijst van de IUCN..
.
- Lees meer over Word Chimpanzee Day
- Lees ook:
Jane Goodall: Er is nog hoop. Maar onze relatie met dieren moet veranderen
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl BVR