Een handelaar in neushoornhoorns is deze week in Vietnam veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf, de langste straf ooit opgelegd voor deze misdaad. Dat meldde de lokale natuurbeschermingsorganisatie Education for Nature Vietnam (ENV) deze week. Het is de hoogste tijd dat deze handel daadkrachtig wordt aangepakt, want voor de neushoorn is het inmiddels vijf voor twaalf: er leven nog slechts 27.000 neushoorns in het wild.
Vietnam is zowel grootverbruiker van wildlife-producten, alsook een populair doorvoerpunt in deze wrede miljardenhandel in lichaamsdelen van wilde dieren. In 2019 ontdekten douanebeambten op de internationale luchthaven Noi Bai in Hanoi maar liefst 55 stukken neushoornhoorn, met een totaalgewicht van ongeveer 125 kilo, zorgvuldig verstopt in een zending. In eerste instantie was niet duidelijk van wie de lading was, omdat niemand deze kwam opeisen. Maar na onderzoek vond de politie van Hanoi de man die de invoer had gefaciliteerd en arresteerde hem. De persoon voor wie hij dit deed moet nog worden gevonden.
.
14 jaar cel
De 36-jarige man kreeg 14 jaar gevangenisstraf voor het verhandelen van neushoornhoorns. Vice-directeur Bui Thi Ha van natuurbeschermingsorganisatie Education for Nature Vietnam spreekt zich uit over de opgelegde straf.
“Deze zware straf toont aan dat de autoriteiten zijn begonnen met het geven van strenge straffen, om mensen te ontmoedigen zich bezig te houden met illegale handel in wilde dieren.”
Schrikbarende daling aantal neushoorns
Een daadkrachtige aanpak van de illegale handel in wilde dieren is hoogst noodzakelijk. Ondanks een hoop eerder gedane beloftes blijven Vietnam en China lucratieve markten voor neushoornhoorns, olifantenslagtanden, schubdieren en lichaamsdelen van leeuwen en tijgers. Deze handel heeft de neushoornpopulaties in Afrika schrikbarend doen afnemen: het aantal neushoorns in het wild is gedaald van 500.000 in het begin van de 20ste eeuw tot 27.000 nu (cijfers WWF).
.
.
De Vietnamese overheid heeft eerder al beloofd de illegale handel in wilde dieren een halt toe te roepen, maar natuurbeschermers zijn terecht sceptisch over de handhaving. Het land heeft lange, onbeveiligde grenzen en slecht betaalde ambtenaren die met geld kunnen worden omgekocht.
Bronnen:
- The Animal Reader
- Lees ook:
.
China liegt over medische werking neushoornhoorn en tijgerbotten
Zwaardere straffen voor daders in nieuwe richtlijn strafvordering voor dierenmishandeling
©AnimalsToday.nl