Wie kan het Great Barrier Reef nog redden? De regering van Australië heeft een internationale openbare aanbesteding uitgeschreven van een bedrag van zo’n 1,3 miljoen euro voor de redding van de koraalriffen van het Great Barrier Reef.
“Dit is een open uitnodiging aan onze beste wetenschappers”, zei milieuminister Josh Frydenberg dinsdag.
Gehoopt wordt op ‘innovatieve oplossingen’ voor de bescherming van koralen en om het beschadigde rif te herstellen. “Het rif is het grootste levende wereldwonder”, zei Frydenberg. Vanwege de omvang van het probleem zijn ‘grote denkers’ nodig, het maakt niet uit vanwaar ze afkomstig zijn.
Het Great Barrier Reef herbergt zo’n 2.900 koraalformaties in een gebied van bijna 2.600 kilometer.
Onder andere natuurrampen hebben een grote negatieve invloed gehad op het Great Barrier Reef. De cycloon Yasi bijvoorbeeld, beschadigde in 2011 grote delen van het rif. Ook stikstof en pesticiden in het water zijn een grote boosdoener.
In een eerdere studie van het Australische Instituut voor Marine Wetenschappen (AIMS) is geconcludeerd dat in de afgelopen 27 jaar het koraal met de helft is afgenomen.
Koraal staat er over de hele wereld niet goed voor. In een rapport uit 2011 van de World Resources Institute werd bekend gemaakt dat maar liefst driekwart van al het koraal zwaar bedreigd wordt door verontreiniging en verzuring van oceanen onder invloed van klimaatverandering.
Volgens de eerdere studie wordt het koraal van het Reef naast verontreiniging en verzuring (10%) vooral ook bedreigd door stormen (48% en toename hiervan is direct te relateren aan klimaatverandering), wat ook in het recenter onderzoek naar voren komt.
Uit onderzoek door de in 2015 blijkt dat In het Great Barrier Reef komt veel plastic voor en het onverteerbare spul is een groot gevaar voor het koraal
In 2016 “Outside”, een Amerikaans outdoormagazine, heeft een overlijdensadvertentie voor het Great Barrier Reef geplaatst. Daarin staat onder andere dat er getreurd wordt over het heengaan van een bijzonder actief lid van de gemeenschap.
Het koraalrif is nog niet “overleden” maar stevent er wel met rasse schreden op af. Het is door de opwarming van de aarde en de daarmee samengaande stijging van de zeewatertemperatuur ernstig verbleekt. Daarbij staat het Great Barrier Reef ernstig onder druk door onder meer vervuiling en aanleg van grote havens.
In 1981 werd het Great Barrier Reef uitgeroepen tot Werelderfgoed. En in precies dit jaar vond de eerste massale koraalverbleking plaats.
Bron: HLN ©Animalstoday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?