Karen Soeters van House of Animals en dierenarts Piet Hellemans hebben dinsdag in Den Haag de petitie ‘Stop het doden van honden en katten op Curaçao’ aangeboden, die 12.360 steunbetuigingen kreeg. Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) is een vangactie van zwerfdieren gestart met het doel de dieren af te maken. Dit is naast onethisch ook bij wet verboden. Maar er lijkt beweging in de zaak te komen.

12.360 steunbetuigingen tegen doden zwerfdieren op Curaçao
12.360 steunbetuigingen tegen doden zwerfdieren op Curaçao (vlnr: Roelien Kamminga VVD, Sandra Beckerman SP, Piet Hellemans, Karen Soeters, Laura Bromet GL, Dion Graus PVV, Frank Wassenberg PvdD) | Foto: ©House of Animals

De petitie werd overhandigd aan de vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en later dinsdag aan premier Gilmar Pisas van Curaçao, namens de deelnemende organisaties Feed Friends Foundation, Stichting Dog Curaçao, Stichting Dierenhulp, Rescue Paws Curaçao, TES en Alle Hadoc. In Den Haag luisterden Kamerleden aandachtig en spraken het voornemen uit om het gewraakte plan van Dierenbescherming Curaçao in de Tweede Kamer bespreekbaar te maken. Ook waren er serieuze vragen over de financiering van een groot sterilisatieproject.

Straatkatten
Foto: Kitten Rescue Curaçao

‘Een goede dag’

Mirjan Seppenwoolde is erg positief namens de dierenbeschermingsorganisaties die de petitie aanboden op Curaçao:

“Gisteren hebben wij de petitie aangeboden aan de heer Pisas. We hebben daarbij aangegeven dat de 6 stichtingen achter de petitie staan. Dat heeft opening gegeven tot een gesprek waar we heel blij mee zijn. Het heeft ook de aandacht van de pers getrokken.”

De resultaten op Curaçao wijzen voorzichtig in de goede richting:

“Nog deze week is er een overleg met de veterinaire dienst, Ministerie Gezondheid Milieu en Natuur (ministerie waar dierenwelzijn onder valt), de dierenbescherming en de andere dierenbeschermingsorganisaties (6 stichtingen) en mogelijk ook dierenartsen. Ze willen echt stappen nemen om de overpopulatie op te lossen. We zijn blij verrast dat ze al deze stappen al genomen hebben en dus al zo ver waren. Dat is echt heel erg positief nieuws. Het is een goede dag.”

.

12.360 steunbetuigingen tegen doden zwerfdieren op Curaçao
Zwerfdieren op Curaçao | Foto: Stichting Feed Friends

12.360 steunbetuigingen

Het vangen en doden van zwerfdieren door de Curaçaose dierenbescherming is wettelijk niet toegestaan. Deelnemende honden- en kattenmeppers krijgen bovendien een vergoeding, wat een verdienmodel in de hand werkt waardoor ‘makkelijke’ huisdieren ook van straat geplukt zullen worden. Karen Soeters was als oprichter van House of Animals betrokken bij meerdere zwerfdierprojecten op Curaçao:

“Dit veroorzaakt naast intens dierenleed ook mensenleed, want reken maar dat er makkelijk toegankelijke huisdieren opgepakt gaan worden. Ook is het absurd dat SDBC voor deze maatregel kiest, terwijl ze zelf mede veroorzaker zijn van een gebrek aan opvang.”

Stichting Dierenbescherming Curaçao zegt gedwongen te zijn om zwerfdieren te doden wegens gebrek aan opvangplekken, maar de Curaçaose dierenbescherming verzaakte zelf om de benodigde opvangplekken te creëren. SDBC deed veel te weinig om het zwerfdierprobleem in te dammen en is daarmee ernstig in gebreke gebleven, aldus House of Animals.

Dierenartsen
Piet Hellemans (l) doet een sterilisatie | Foto: Kitten Rescue Curaçao

‘Wreed en compleet zinloos’

Samen met de van televisie bekende dierenarts Piet Hellemans biedt Karen Soeters de petitie aan bij de commissie. Piet Hellemans heeft al heel wat zwerfdieren op Curaçao gesteriliseerd. Hij is naast dierenarts (onder meer) bekend als presentator van het tv-programma Beestengeluk op SBS6. Hellemans is verbijsterd over het plan van Stichting Dierenbescherming Curaçao:

“Wat Dierenbescherming Curaçao nu gaat doen is wreed en compleet zinloos, dit is verdelging van katten en honden en heeft niets met dierenwelzijn te maken. Al het werk van de stichtingen en vrijwilligers voor de zwerfdieren en gedumpte dieren op Curaçao wordt volledig teniet gedaan door het massaal vangen en doden van de honden en katten.”

Doden werkt averechts

Het afmaken van de dieren is een klap in het gezicht van alle vrijwilligers en donateurs die zich het lot van zwerfdieren op Curaçao aantrekken. Het werkt ook nog eens averechts, want voor ieder dood dier neemt een ander dier die plek weer in, waardoor je eindeloos blijft vangen en afmaken. Alleen de TNRC-methode is bewezen effectief: trap (vangen), neuter (castreren/steriliseren), return (vrijlaten) en care (verzorgen). Met de TNRC-methode komen er op den duur geen nieuwe generaties honden en katten bij en verdwijnt de problematiek vanzelf, zonder het nodeloos doden van dieren.

Curaçao
Karen Soeters met straathond op Curaçao | Foto: House of Animals

Karen Soeters van House of Animals kent de zwerfdierproblematiek op Curaçao van dichtbij en maakte er onder meer de documentaire ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’:

“Ik begrijp niet dat een organisatie die dieren vangt en afmaakt de naam ‘dierenbescherming’ nog draagt. De aanpak van Stichting Dierenbescherming Curaçao is bij wet verboden, is onethisch en werkt contraproductief. Het doden van honden en katten op Curaçao moet gestopt worden.”

.

©AnimalsToday.nl | House of Animals