De Australische staat Victoria wil 1.200 wilde paarden (brumbies) verwijderen uit het Alpine National Park, omdat ze ‘aanzienlijke schade’ zouden toebrengen. Volgens de Victoriaanse regering heeft ‘de impact van de dieren op gevoelige ecosystemen een kritiek niveau bereikt’. De brumbies in het park zullen worden herplaatst of geëuthanaseerd.

brumbies
Brumbies | Foto: publiek domein

De voorkeur van de overheid gaat uit naar het vangen en herhuisvesten van de dieren, maar waar dat niet mogelijk is, staat dat ze ‘op humane wijze worden geëuthanaseerd’. De milieuminister van Victoria, Lily D’Ambrosio, heeft een plan goedgekeurd om gedurende 3 jaar tot 400 wilde paarden per jaar te verwijderen uit het oostelijke deel van Alpine National Park, waar op dit moment een totaal van 2.500 brumbies ‘aanzienlijke schade’ zou toebrengen aan bedreigde planten- en diersoorten. Een kleinere populatie van 80 tot 100 paarden op de hoogvlakte van Bogong zal volledig worden verwijderd.

brumbies
Een groep brumbies | Foto: Cowboy Dave/flickr

Wettelijke bescherming
Milieuminister D’Ambrosio moet voor het plan wel samenwerken met de staat New South Wales (NSW), want het gebied waarin de brumbies leven is grensoverschrijdend. Maar in NSW zijn veel voorstanders van de bescherming van de brumbies, en zij zeggen dat de ‘culturele betekenis van deze in het wild levende paarden moet worden erkend’.

D’Ambrosio zei onlangs dat het zorgwekkend is dat NSW op weg is om de bescherming van wilde paarden wettelijk te regelen, en dat dit problemen gaat veroorzaken in de parken over de grens. Onlangs heeft de federale minister voor Milieu en Energie, Josh Frydenberg, zijn goedkeuring gegeven aan een NSW-plan om brumbies in het Kosciuszko National Park te beschermen.

brumbies
Brumby | Foto: publiek domein

Delicaat
De paarden verplaatsen is natuurlijk de enige ‘humane methode’, wanneer je inderdaad wil dat een kwetsbaar natuurgebied beschermd wordt. Dr. Mark Norman is natuurbeschermingswetenschapper voor Parks Victoria, en hij zegt dat het landschap en de natuur van Alpine National Park ‘net zo speciaal zijn als het Groot Barrièrerif en het Amazone-regenwoud’, en het gebied ‘niet is geëvolueerd als leefgebied van dieren met harde hoeven’, die kwetsbare bodem vernielen.

Het is overigens niet de eerste keer dat wilde paarden in Australië gedood worden. In 2017 werden 3.652 wilde paarden doodgeschoten in het Australische Kakadu National Park, een Unesco werelderfgoed gelegen in het Northern Territory. Volgens parkofficials was de massaslachting noodzakelijk om het ‘delicate ecosysteem’ in het gebied te beschermen.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday Bart van Riel